Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Previous Next Play Pause

27 stycznia 2020 uczniowie z klas o profilu technik organizacji turystyki i technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Katarzyny Kusio i Pani Agnieszki Bilskiej wybrali się na wycieczkę do jednego z najcenniejszych zabytków polskiego baroku, dawnej rezydencji króla - Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W drodze do pałacu uczestnicy wysłuchali ciekawostek na temat króla i królowej Marysieńki, ich letniej posiadłości, kultury i obyczajów panujących na dworze pod koniec XVII wieku.
Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji, a królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką dlatego pierwszym punktem programu były warsztaty tańca dawnego „Roztańczony dwór”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. jaka była funkcja tańca na dworach, jak tańczono w XVII wieku, jak do tańca proszono, jakie były sposoby partnerowania. Przy dźwiękach muzyki barokowej w zabytkowym wnętrzu pałacu poznali podstawowe kroki i ukłony dworskie, spróbowali własnych sił w tańcu dawnym, ćwiczyli elementy dworskiej etykiety. Poznali stroje i rekwizyty stanowiące rekonstrukcje przedmiotów z epoki. (niektórzy mogli je przymierzyć).
Idealnym dopełnieniem przygody z kulturą i obyczajami z czasów króla Jana III było zapoznanie młodzieży z pełną zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych kuchnią staropolską. W Willi Intrata z pomocą profesjonalnych kucharzy - edukatorów kulinarnych uczniowie przyrządzili dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich - kapustę po miejsku z sosem robertowym (Kucharz doskonały, 1783) oraz ulipki z pianą (Compedium Ferculorum z 1682 r.). Poznali również przyprawy i dodatki, które królowały w XVII w. m. in. kwiat gałki muszkatołowej, imbir, cynamon, goździki, ocet winny, migdały. Na koniec zasiedli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Po zmroku wszyscy przenieśli się w bajkową scenerię Królewskiego Ogrodu Światła - świetlistej wystawy pełnej historycznych odniesień do bogatej symboliki pałacu. Centralną częścią jest ogród wschodni z herbami Jana III Sobieskiego i misternie zdobionymi pawilonami, do których można wejść by podziwiać ich konstrukcję. Tuż obok nich można zrobić sobie zdjęcie w świetlistej ramie z pałacem w tle. Pośrodku tej części znajdują się świetlne drzewka pomarańczowe, podobne do tych, które rosły w królewskiej oranżerii kilka wieków temu. Stąd jest też najlepszy widok na Muzyczny Ogród Marzeń, który znajduje się na tarasie dolnym i łączy światło z muzyką klasyczną tworząc niezapomniane widowisko. Najnowszą częścią ekspozycji jest Ogród Różany wypełniony 6 000 zmieniającymi kolory świetlnymi kwiatami.
W drodze powrotnej podsumowanie i konkurs. Voucher do modnej radomskiej restauracji na „królewskie danie dla współczesnych smakoszy” wygrała Gabrysia z 2 Ga. Gratulujemy i życzymy smacznego.

s103
q145
q170
q10
certyfikat
q172
q24
q175
84465128_2493800054082383_9199154228101120000_n
q311
s70
P1010022
q181
q81
s91
83149486_1541316269325300_1025442734913093632_n
q108
q300
s44
P1010102
s125
82978442_477534843180760_7079161420222300160_n
s129
q142
q304
q146
q88
q65
q305
q37
q13
q111
q39
q61
q20
s113
q66
q11
q55
57
s93
q118
q63
q112
q105
q59
q307
s69
q94
q313

Back to top