4
3
2

To zajęcia poszerzające zainteresowania zawodowe uczniów z klas o profilu kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych. realizowane są cyklicznie w ramach "19-stej godziny" nauczycieli H. Kutkowskiej i E. Guść.
Grupy zainteresowanych uczniów poszerzają wiedzę na temat kuchni regionalnych Polski. oszukują oryginalnych przepisów i regionalnych produktów. Wybierają przepisy na zupę, danie zasadnicze i deser, a nastepnie pod kierunkiem nauczycieli sporządzają je w pracowni gastronomicznej.
Zajęcia mają szczególny charakter ze względu na to, że uczniowie wykazuja sie inwencją twórczą. Wymieniają się uzyskanymi przed zajęciami ciekawymi informacjami oraz nagrywają film. Nagranie jest przekazywane uczniom klas o profilu technik obsługi turystycznej, którzy wykorzystują je w swoich prezentacjach - "Wędrówki po regionie". Uczniowie klas turystycznych mogą degustować potrawy, poznawać smaki i aromaty regionalnych specjałów.
Efektem końcowym będzie film nagrany przez telewizję ZEBRA i publikacja na stronie szkoły.

Back to top