3
2
4

W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy

Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.

kbt51
kbt39
kbt45
kbt2
kbt11
kbt28
kbt34
kbt37
kbt50
kbt13
kbt25
kbt26
kbt24
kbt22
kbt49
kbt52
kbt46
kbt3
kbt6
kbt20
kbt14
kbt23
kbt38
kbt48
kbt16
kbt15
kbt27
kbt33
kbt32
kbt1
kbt36
kbt47
kbt21
kbt5
kbt40
kbt4
kbt35
kbt19
kbt29
kbt31
kbt41
kbt30
kbt7
kbt17
kbt18
kbt42
kbt12
kbt43
kbt44

Back to top