W dniach 14-16 marca 2013 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematem tegorocznej edycji olimpiady było „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.
Naszą szkołę reprezentował Mariusz Kiraga z klasy IV technikum żywienia, który zdobył tytuł finalisty. Tytuł ten zwalnia Mariusza z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje uprawnienia dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie (wybrane kierunki przede wszystkim technologia żywności i żywienia człowieka) Gratulujemy!

W dniach 24-26 marca 2011 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje centralne XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W olimpiadzie wzięło udział 60 uczestników. Naszą szkołę reprezentował Przemysław Nowak – uczeń klasy IV ŻB. Tematyką wiodącą olimpiady była „Energia w żywności i w żywieniu”. Przygotowania do olimpiady trwały od listopada, kiedy to odbył się etap szkolny olimpiady. Przemek zdobył tytuł Finalisty XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe kształcące na kierunkach: biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka. Ponadto będzie on zwolniony pisemnego etapu egzaminu zawodowego.

W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularno-naukowa nt. „Drogowskazów zdrowego żywienia”, prezentacja sporządzania i podawania bezalkoholowych napojów mieszanych, frambirowanie potraw, carving, a także wycieczka „Szczecin wczoraj i dziś”.
Przemkowi gratulujemy !!!
Zapraszamy uczniów zainteresowanych wiedzą o żywieniu do kolejnej edycji Olimpiady, do której eliminacje odbędą się już w nowym roku szkolnym.

W dniach 25-27 marca 2010 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje na etapie centralnym XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Przewodniczył im prof. dr hab. Jan Gawęcki - kierownik Zakładu Podstaw Nauki o Żywieniu w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Naszą szkołę reprezentował Przemysław (uczeń klasy 4 Tg).
Tematyką wiodącą Olimpiady było: "Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób". Zagadnienia dotyczyły m.in. wpływu odżywiania na występowanie chorób, bioaktywnych składników żywności, żywności funkcjonalnej i niskokalorycznej, technologii potraw dietetycznych. Etap centralny, który odbył się w marcu poprzedzał I etap szkolny (listopad) oraz II etap okręgowy (styczeń) - w związku z tym przygotowania i nauka związana z tematyką olimpiady trwała już od listopada.
Przemysław zdobył tytuł Finalisty turnieju XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z technologią i produkcją żywności. 
W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularnonaukowa dotyczącą m.in nowinek żywieniowych ; pokaz sztuki barmańskiej oraz spacer po wałach Chrobrego zakończony wizytą w Oceanarium.
Przemkowi GRATULUJEMY!!! i zachęcamy innych uczniów do pogłębiania swojej wiedzy zawodowej! - możliwość zweryfikowania już w kolejnym roku szkolnym:-)

Back to top