Codziennie mamy kontakt z bakteriami i wirusami. Nie skrzywdzą nas jeśli zadbamy o odporność. Polak przeciętnie przeziębia się 3-4 razy w roku. Jedni chorują często za to inni prawie wcale.
Oto kilka przykładów na sekret dobrej odporności.

Sekrety dobrej odporności:

  1. Wysypiajmy się
    Naukowcy już dawno udowodnili, że osoby które śpią mniej niż 7 godzin na dobę albo często budzą się w nocy, 4 razy częściej łapią przeziębienia.
  2. Jedzmy ciepłe śniadania
    Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Najlepsze śniadania to te które są na bazie płatków owsianych, owoców bakalii. Cenne są również ryby i jajka. Ado tego ciepła herbata z miodem albo sokiem malinowym. Nigdy nie wychodźmy z domu bez śniadania a będziemy chorowali znaczenie rzadziej.
  3. Hartujmy organizm
    Wystarczy codzienny spacer, na który wybierzemy się niezależnie od pogody. Dobrym pomysłem jest także jazda na rowerze. Nie rezygnujemy z aktywności na niepogodę. Wyjdźmy na dwór wystawmy się na chłód i wiatr - organizm nauczy się radzić sobie z niesprzyjającą aurą.
  4. Pokochajmy kiszonki
    Kiszone (nie kwaszone) warzywa są naturalnymi probiotykami, które doskonale wpływają na mikroflorę jelit (gdzie tworzy nie nasza odporność). Bakterie zawarte w kiszonkach chronią komórki układu odpornościowego regenerują je i wzmacniają. Dlatego jesienią i zima jak najczęściej sięgajmy po kiszone ogórki, kapustę czy bardzo smaczne kiszone buraczki.
  5. Uważajmy na antybiotyki
    Dajmy szansę organizmowi by sam sobie poradził z infekcją. Tylko wtedy może się czegoś nauczyć. Gdy zażyjemy antybiotyk nie produkujemy przeciwciał, dlatego najlepsze to naturalne antybiotyki
  6. Dbajmy by nie zabrakło nam witamin
    W okresie częstych zachorowań na przeziębienia szczególnie potrzebujemy witamin i mikroelementów.
    Witaminy C - obfitują w nią owoce dzikiej róży, porzeczki, cytrusy, papryka, natka pietruszki i brokuły;
    Witaminy E - wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Zwierają ją orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, oleje roślinne, oleje rybne, ryby;
    Witaminy A - dużo jest w maśle, serze, mleku oraz wątróbce;
    Witaminy B12 - odpowiedzialna za odporność organizmu. Najwięcej mają jej: chuda wołowina, odtłuszczone mleko, jaja, łosoś, śledź, makrela, pstrąg ,wątroba drobiowa; 
    Miedzi - obfitują w nią gorzka czekolada, kakao, pestki, dyni, nasiona słonecznika, orzechy laskowe oraz płatki owsiane.
  7. Ogromną moc ma też śmiech
    Głośny, serdeczny, angażujący całe ciało powoduje wzrost ilości przeciwciał. Poza tym śmiech przyczynia się do obniżenia poziom stresu, który osłabia odporność. Podstawową funkcją układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed czynnikami biologicznymi, czyli bakteriami i wirusami, które to mogą być przyczyną infekcji. Musimy pamiętać, że zdrowie mamy tylko jedno i dlatego dbajmy o swój organizm.

Back to top