KRÓTKA HISTORIA MARCHEWKI
Marchewka jeszcze przed swoim udomowieniem była dość dobrze znana już w starożytnym Rzymie. Kiedy i gdzie została udomowiona? Historycy twierdzą, że miało to miejsce w X w. na terenie dzisiejszego Afganistanu, skąd marchewka dość szybko dotarła do Europy i na Daleki Wschód. Z opisów kronikarskich wiemy, że w okresie średniowiecza najpopularniejsze gatunki marchwi bywały białe, fioletowe i żółte. Pomarańczowa marchew, dziś najpopularniejsza ,pojawiła się stosunkowo późno. Według wielu przekazów historycznych zawdzięczamy ją Holendrom, którzy mieli stworzyć ją w XVII w., by uhonorować kolor ówczesnej holenderskiej flagi i króla Wilhelma Orańskiego.
CIEKAWOSTKI O MARCHEWCE
Marchew należy do jednego z podstawowych gatunków roślin uprawnych w Polsce, jednocześnie jesteśmy jednym w największych europejskich producentów tego warzywa.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ MARCHEWKĘ?
Spożycie już 100 g marchwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Ponadto warzywo stanowi bogate źródło witamin: C, B1,B2, B3, B6, K oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który sprawia, że na dłużej czujemy sytość po spożytym posiłku. Ponadto beta-karoten zawarty w marchewce stanowi związek, któremu przypisuje się korzystny wpływ na poprawę naszego wzroku oraz wyglądu skóry.
JAK PODAWAĆ MARCHEWKĘ?
Marchewkę można spożywać na wiele sposobów: na surowo, gotowaną, w zupach, sałatkach, gulaszach, ciastach, dżemach czy przerobić ją na sok

Back to top