W dniu 14 listopada obchodzimy ŚWIATOWY DZIEŃ CUKRZYCY. W tym dniu Pracownia Dietetyki i Promocji Zdrowia przygotowała quiz obejmujący pytania z zakresu cukrzycy, który cieszył się zainteresowaniem wśród młodzieży i nauczycieli. Społeczność szkolna mogła zapoznać się również z broszurkami i przykładowym jadłospisem.
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która wiąże się z zaburzeniem wydzielania i działania insuliny. Taki stan prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Cukrzyca wymaga bezwzględnego leczenia. Brak terapii może skutkować uszkodzeniem oczu, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Cukrzyca jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Możemy ograniczać jej skutki, jednak trzeba stale się kontrolować i obserwować swój organizm. Zmienić styl życia, zadbać o właściwą dietę i ruch.

Co należy jeść przy cukrzycy?

  • mięso, ryby, jaja, chude drobiowe, cielęcina, młoda wołowina, królik, ryby, chude wędliny, jaja, wszystkie ryby
  • tłuszcze, oleje roślinne, pestki, nasiona, orzechy, awokado, margaryny miękkie wysokogatunkowe
  • warzywa świeże i mrożone, ale nierozgotowane

Produkty niezalecane w cukrzycy to:

  • chleb pszenny, chleb na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, bułki pszenne, maślane, biszkopty z cukrem, drożdżówki.
  • ciasta kruche, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach, groszek ptysiowy
  • makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały.

Wszystkim biorącym udział serdecznie dziękujemy
Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta

8
1
2
11
3
5
6
7
10
Previous Next Play Pause

Back to top