18 listopada uczniowie klasy 4 Zp w zawodzie technik technologii żywności zwiedzali browar w Warce. Były to zajęcia w rzeczywistych warunkach przemysłowych w ramach realizacji programu nauczania pracowni organizacji produkcji wyrobów spożywczych – przemysł piwowarski. Warka oznacza miarę piwa pochodzącą z jednego warzenia, czyli gotowania brzeczki. To także nazwa piwa produkowanego od lat w mieście o tej samej nazwie. Wiadomo, że dawne, rzemieślnicze browary różnią się od dzisiejszego nowoczesnego zakładu, jakim jest browar w Warce. Jednak podstawowe surowce, które są wykorzystywane do produkcji piwa – jak woda, słód, chmiel i drożdże piwowarskie – są takie same. To właśnie z tych składników, w zależności od ich proporcji – można wytworzyć kilkadziesiąt rodzajów piwa. Uczniowie poznali szczegółowo etapy warzenia, dojrzewania i rozlewu piwa, system HACCP, metody kontroli mikrobiologicznej.

IMG_3675
IMG_3677
IMG_3662
IMG_3664
IMG_3661
IMG_3666
IMG_3665
IMG_3671
IMG_3680
IMG_3658
IMG_3657
Previous Next Play Pause

W czasie Dni Otwartych uczestniczyliśmy w warsztatach:

Kolorowy świat makaronów

17
4
6
15
7
26
32
9
29
12
34
2
33
35
3
23
16
31
19
25
8
27
18
1
14
11
30
24
22
13
21
20
Previous Next Play Pause

Herbata herbacie nierówna - ocena aktywności antyoksydacyjnej

12
63
5
2
14
60
35
4
36
38
13
39
11
7
3
65
62
61
8
10
6
1
64
37
9
Previous Next Play Pause

26 listopada 2021 odbył się etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.Ze względu na sytuacje epidemiczną etap miał formę testu on-line w aplikacji Testportal.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów.

W etapie okręgowym uczestniczyło troje uczniów z klasy 3TZ, o profilu technik technologii żywności: Katarzyna Włosik, Daria Wosztyl, Jan Nogaj.
Dwoje z nich zakwalifikowało się do etapu centralnego olimpiady.

W czwartek 28 października klasa 3 Zp wraz z opiekunami M.Wasik i A.Krawczyk wybrała się na wycieczkę do Manufaktury Słodyczy - Sama Słodycz.
Uczniowie poznali technologię produkcji cukierków i lizaków wytwarzanych ręcznie, bez użycia maszyn.
Młodzież samodzielnie wykonywała słodycze z dodatkiem naturalnych barwników i bez konserwantów.

Tego dnia towarzyszyła wszystkim miła atmosfera😀

252295723_1061315884623538_6485113155825755738_n
252339588_185912077039505_7638689359659160871_n
252343690_614420786254091_5085737239605408437_n
252339588_185912077039505_7638689359659160871_n
252698005_450386033182347_5686550663164113866_n
252559118_404566707986156_705126246507279561_n
251329898_1851501008392800_1174509910118676001_n
251549247_177428277911846_6659724842600348033_n
251990491_263664202364348_7638096624669360961_n
251999050_888672905351823_7962815599357641567_n
251595744_645199079973980_3470110491172636899_n
251847199_300441545020862_2761495745538302285_n
251614682_464587871642427_7316937626393680964_n
251505548_304325787948237_1183823299412976999_n
252343690_614420786254091_5085737239605408437_n
251777421_1074306113110525_3856069724578012163_n
251665453_563830948055339_6285034713950521676_n
251529828_3935171403250184_4894924569638477990_n
Previous Next Play Pause

21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:

  • Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
  • Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia

Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.

Uczennica klasy III TZ Aleksandra uczestniczyła w etapie wojewódzkim XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności – procesami technologicznymi, analizą i oceną jakości, zagadnieniami ekonomicznymi.
Zmagania uczestników odbywały się najpierw podczas testu, a następnie dla najlepszych, rozpoczęła się część ustna. Ola ostatecznie zajęła 7 miejsce i zakwalifikowała się do etapu centralnego olimpiady, który odbędzie się w marcu w Zespole Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Trzymamy kciuki!

Back to top