Z okazji Dnia (Dużego) Dziecka uczniowie klasy 4Ga pod opieką wychowawcy Małgorzaty Świostek poznawali nowe miejsca na mapie Radomia. Miejsca pozwalające zredukować stres i zapomnieć o trudach szkolnych 🙂
Centrum Wspinaczkowe GROTA przywitało nas z otwartymi rękoma i otoczyło profesjonalną opieką. Na pochwałę zasługuje też młodzież klasy 4Ga - technik żywienia i usług gastronomicznych - pełna kultura (dumnie możemy mówić, że to uczniowie ZSSiH) oraz fantastyczna współpraca przy wspinaniu.
Zdecydowanie odkryliśmy nowe talenty w naszej klasie. BRAVO 🙂
Na zajęciach pracowni gastronomicznej uczniowie klasy 2gb i 2ga
pod opieką P. M. Adamczyk:
-> poznają techniki, które stanowią fundament każdej kuchni,
-> doskonalą umiejętności i odkrywają nowe metody gotowania,
-> poznają zasady zdrowej kuchni, uczą się tworzyć zrównoważone posiłki,
-> odkrywają sztukę prezentacji dań.
- II miejsce reprezentacji chłopców w XXI Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży w piłce siatkowej szkół ponadpodstawowych
- RODZINA W HOTELU
- Praca, work, lavoro …
- XV FESTIWAL ZUPY w obiektywie Jacka Świątka
- Londyn
- Cezary Cielniak z klasy 3H wicemistrzem pięknego czytania!
- Konkurs Mistrza Noża POSIEKANI 2025
- Mistrzostwa Młodych Kelnerów
W samym sercu zabytkowego centrum Rimini znajduje się restauracja Abocar Due Cucine. Abocar Dwie Kuchnie "to dialog z subtelną równowagą, nieustanne poszukiwanie fuzji tradycji, doświadczeń, produktów i ludzi, to miejsce gdzie można doświadczyć magii bycia razem poprzez doświadczenie kuchni bez granic" (tak piszą o sobie). To kuchnia, w której jest bardzo dużo świeżych sezonowych ziół i warzyw, ryb i owoców morza. Menu jest stale aktualizowaną książką (co 60 dni), a ludzie którzy je tworzą poszukują i odkrywają nowe połączenia, eksperymentują z nowymi daniami.
W czasie praktyk wykonujemy obróbkę wstępną surowców: szałwii, estragonu, bazylii, oregano, kolendry, pokrzywy, warzyw, krewetek, omułek, ośmiorniczek, kalmarów, ryb m.in. piranii. Robimy to z dbając o najdrobniejsze szczegóły (pracujemy w restauracji z gwiazdką Michelin). Przygotowujemy włoskie drożdżowe wypieki - focaccię. Obserwujemy pracę ludzi, którzy z pasją wieczorem, tuż przed podaniem przygotowują dania.
Michał i Kamil
Pracownicy housekeepingu to niewidzialna siła, której codzienna praca jest kluczowa dla funkcjonowania obiektu noclegowego. Czysty pokój i dobrze utrzymane przestrzenie wspólne są podstawą dobrego wrażenia, które może przełożyć się na pozytywne recenzje i lojalność gości. W czasie stażu w hotelu NEWJOLIE w Rimini pod opieką bardzo miłych i pomocnych pracowników dbamy o czystość, porządek w pokojach i przestrzeniach wspólnych, kontrolujemy stan pościeli i ręczników, uzupełniamy kosmetyki. Zmieniłyśmy również wystrój restauracji hotelowej. Mamy nadzieję, że dzięki naszej pracy goście mają zapewniony komfort, dobrze czują się w swoim pokoju i podejmą decyzję o powrocie do hotelu w przyszłości.
Angelika i Weronika
Pracujemy w rodzinnej cukierni Bianchi Riccione, która mieści się w prowincji Rimini. Obecnie w czwartym pokoleniu rodziny, firma zajmuje się produkcją i sprzedażą wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W czasie naszych praktyk formujemy różnego rodzaju włoskie ciasta i ciastka m.in. kruche z nadzieniem i bez, z posypkami, francuskie z jabłkami, chleb rzemieślniczy, paluszki chlebowe i oczywiście prawdziwe włoskie Croissanty. Zdobimy przygotowywane w cukierni słodkości i przygotowujemy blachy do wypieku. Dbamy o porządek na stanowiskach pracy.
Natalia i Wiktoria
Po pracy: wycieczka do Florencji, San Marino, TRICOLORI - RIMINI AIR SHOW 2025, spacery, plaża, pizza, lody, kawa, tiramisu i piękna słoneczna pogoda, pozdrawiamy

15 maja wybraliśmy się na wycieczkę na Święty Krzyż oraz do Opactwa Cystersów w Wąchocku. Oba miejsca odegrały ważną rolę w historii naszego kraju zarówno w aspekcie religijnym jak i państwowym. Po bardzo ciekawym zwiedzaniu był tez czas na integrację w ogrodach Cystersów.
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego Alleluja.
W dniach 28-29 marca 2025 r. odbył się konkurs na Mazurka Wielkanocnego, którego celem było pielęgnowanie polskich tradycji wielkanocnych oraz rozwijanie pasji kulinarnych wśród uczniów. Uczestnicy zaprezentowali wykonane i udekorowane przez siebie wypieki, które cechowała kreatywność, oryginalność oraz staranność wykonania.
Wyniki konkursu:
I miejsce - Milena Jaworska z kl. 4 H
II miejsce - Julia Walczak z kl. 3 ckp
III miejsce - Oskar Getler z kl. 1 c
wyróżnienie - Natalia Towarek z kl. 3 c
Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Radę Rodziców. Wszystkim uczniom gratulujemy i dziękujemy za wykonanie pięknych mazurków! B.Świąder, E.Kozakowska-Materska




















