Egzaminy poprawkowe odbędą się 25 i 26 sierpnia2022 r. o godzinie 9.00. Szczegółowe informacje w sekretariacie szkoły.
O wyjątkowości województwa świętokrzyskiego nie trzeba nikogo przekonywać, gdyż oferuje ono turystom wspaniałą przyrodę, piękne krajobrazy oraz unikatowe zabytki toteż organizując w naszej szkole wycieczkę, wybraliśmy właśnie Góry Świętokrzyskie.
Na wycieczkę pod opieką katechetów: P. Mariusza Szymańskiego, P. Krystiana Kuca oraz P. Grażyny Sitek wyruszyli chętni uczniowie z klas.1Ga T5, 1ckb, 2Gb T5, 3ZpT5.
Z Radomia autokarem wyruszyliśmy o godz,7.30 i już po około godzinie dotarliśmy do Nowej Słupi stąd wyruszyliśmy przepiękną leśną drogą tzw. Drogą Królewską na Święty Krzyż. Po pokonaniu 1,9 km odcinka szlaku dotarliśmy do klasztoru pobenedyktyńskiego, gdzie oczekiwał nas ojciec przewodnik. (wg żródeł historycznych król Władysław Jagiełło pokonywał tę trasę pielgrzymując 11 razy). Wszyscy z ogromnych zaciekawieniem słuchaliśmy opowieści naszego o. przewodnika gdy oprowadzał nas po kompleksie pobenedyktyńskich zabudowań klasztornych. Święty Krzyż jest pierwszym i najstarszym sanktuarium na Ziemiach Polskich i to tutaj znajdują się Relikwie Drzewa Krzyża Świętego, nad którymi pieczę sprawują obecnie Misjonarze Oblaci Maryi Niepokalanej. Z wieży Klasztoru mogliśmy podziwiać niepowtarzalny widok rozciągający się na rozległa okolicę. Także z tarasu widokowego na gołoborzu mogliśmy zachwycać się wspaniałym widokiem -nie dziwi to, gdyż gołoborze na Łysej Górze jest wizytówką Świętokrzyskiego Parku Narodowego.
Następnie wyruszyliśmy do Wąchocka, gdzie zwiedziliśmy Klasztor Opactwa Cystersów - wspaniały pomnik kultury, historii i zabytek klasy europejskiej. Jeden z braci zaprowadził nas w urokliwe miejsce, gdzie mogliśmy odpocząć i posilić się kiełbaskami z grilla. Młodzież wykorzystała piękną, słoneczną pogodę i pozostały czas wspólnego pobytu, na zabawę, taniec i śpiew, co przedłużyło się jeszcze w autokarze gdy wracaliśmy już do Radomia.
Poprzez ten wyjazd młodzież miała możliwość poznać świat natury, historii, samych siebie i swoje możliwości oraz zintegrować się z innymi kolegami z naszej szkoły.
Po przerwie spowodowanej pandemią 26 kwietnia pod opieką ks. Daniela Glibowskiego , G. Sitek, K. Kuca, T.Piątek odbyła się pielgrzymka maturzystów naszej szkoły na Jasną Górę. Oprócz uczniów klas maturalnych- 4Ga, 4Gb, 4H, 4HK, 4OT,4Z uczestniczyli w niej także uczniowie kończący naukę w naszej szkole z klas 3cp i 3kp.
Hasłem tegorocznej pielgrzymki były słowa bł. kard. Stefana Wyszyńskiego: Wszystko postawiłem na Maryję. Uczniowie zawierzyli Matce Bożej wybór swojej drogi życiowej oraz różne ważne intencje a także dziękowali za czas nauki i za tych, których spotkali na swojej drodze. Centralnym punktem programu była Msza św. w kaplicy cudownego obrazu. Po Mszy św. młodzież wzięła udział w nabożeństwie Drogi Krzyżowej na jasnogórskich Wałach. Uczniowie pod przewodnictwem ks. Daniela Glibowskiego odczytywali w ciszy i skupieniu swoje rozważania.
W drodze powrotnej pojechaliśmy do Gidel, aby i tam pokłonić się Matce Bożej Gidelskiej oraz poznać historię tego Sanktuarium.
Lista zwycięzców:
SZKOŁY PODSTAWOWE
1 miejsce Zuzanna Mąkosa PSP w Pionkach (opiekun P. Anna Dąbrowska)
2 miejsce Roksana Kędzior PSP ZS w Goździe (opiekun P. Bernadeta Krupa)
3 miejsce Urszula Karaś ZSP w Jastrzębi (opiekun P. Milena Machnio)
WYRÓŻNIENIA:
Amelia Czarkowska PSP w Goździe (opiekun P. Bernadeta Krupa)
Marcel Tumidajewicz PSP nr 5 w Pionkach
Szymon Kwiatkowski PSP nr 20 (za dekorację) (opiekun P. Witczak)
Olga Synowiecka i Dominika Chudoń STO w Radomiu (opiekun P. Martyna Pogonowska)
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU
1 miejsce Zuzanna Bolek klasa 3 Gap
2 miejsce Kinga Adamczyk klasa 3 Zp
3 miejsce Gabriela Wilk klasa 4 Ga
25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Gofry brukselskie i belgijskie, a także modne ostatnio gofry bąbelkowe to przysmaki uwielbiane przez większość łasuchów.
Pulchne lub chrupkie wafle przygotowywane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt - prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek - podaje się najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami. Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.
Gofry sporządziła klasa 3 Gap na zajęciach z pracowni gastronomicznej.
23 marca uczniowie klas 3Otp oraz 3Gap reprezentowali szkołę w teleturnieju "Sukces na Bank" uzyskując następujące wyniki:
Klasa 3Gap -27/40
Klasa 3Otp-28/40
Uczestnicy byli wspierani przez uczniów klas 2H, 2Gb.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
W najbliższy piątek, 25 marca, we wszystkich naszych mediach zapraszamy na transmisję z historycznego wydarzenia: Papież Franciszek wraz ze wszystkimi biskupami świata zawierzy Ukrainę i Rosję Niepokalanemu Sercu Maryi.
23.03.2022 r. (środa) w godzinach 8.00-13.00 w pawilonie G odbędzie się zbiórka krwi.
Serdecznie zapraszamy uczniów szkół podstawowych z klas 7 i 8 do udziału w konkursie językowo-kulinarnym.
Czekają atrakcyjne nagrody!
Wszystkie informacje dotyczące konkursu dostępne w załącznikach.
Koordynatorzy konkursu: Karolina Męzik-Sieczkowska, Iwona Sobania