W dniach 20-23 kwietnia 2016 roku na terenie Stacji Terenowej Uniwersytetu Łódzkiego w Spale odbyły się zawody etapu centralnego III Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Hasło przewodnie tegorocznych zawodów brzmiało: „Szlaki turystyczne – od pomysłu do realizacji”.
Pierwszy etap zmagań, do którego przystąpiło 30 uczniów z 28 szkół, polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego z wiedzy turystycznej i prezentacji multimedialnej dotyczącej tematu przewodniego Olimpiady. Drugi sprawdzał umiejętności praktyczne uczestników w zakresie obsługi ruchu turystycznego. 
Dodatkowo dla uczestników i ich opiekunów zorganizowano: wycieczkę krajoznawczą „Szlakiem rzeki Pilicy”, grę terenową przybliżająca atrakcje turystyczne Spały, zajęcia animacyjne „wiem skąd jesteś”, prelekcję dotyczącą szlaku turystycznego „Rowerem z Łasku na Nordkapp” prowadzoną przez Pana Grzegorza Trybuchowskiego oraz wieczór z piosenką „Na turystycznym szlaku”. 

http://www.turyzm.edu.pl/olimpiada.php

22 kwietnia 2016 roku odbył się etap okręgowy XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Naszą szkołę reprezentowali:
Justyna w bloku - Gastronomia
Agnieszka w bloku - Technologia żywności
Patryk w bloku - Technologia żywności

Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych pisała test składający się z 60 pytań, za który mogła otrzymać 60 pkt. i wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także 60 pkt.

Patryk zajął I miejsce, a Agnieszka III miejsce. Oboje będą reprezentowali szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepsze miejsce w finale. W tym momencie już są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.Katarzyny Kusio, p.Moniki Słabosz, p.Anny Wachowicz.

www.echodnia.eu

Klasa 4 HA zajęła II miejsce w akcji "ECHA DNIA" - MATURZYŚCI 2015/2016.

Nagrodą jest udział uczniów wraz z osobami towarzyszącymi w Garden Party, które odbędzie się w Klubie Muzycznym Archiwum w Radomiu w dniu 9 czerwca 2016 r. o godzinie 20.00

Gratulujemy, życzymy udanej zabawy.

Reprezentacja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w roku szkolnym 2015/2016 brała udział w XII Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży.
W eliminacjach, które odbyły się jesienią nasza szkoła zajęła I miejsce i zapewniła sobie awans do finałów. Finał rozegrany został na wiosnę. Oprócz naszej reprezentacji awans uzyskało jeszcze 4 szkoły. Runda finałowa rozgrywana była w połowie kwietnia, systemem każdy z każdym. Reprezentacja naszej szkoły pod opieką nauczyciela wychowania fizycznego Emila Markiewicza odniosła niebywały sukces sportowy. Po zaciętej walce w rundzie finałowej w końcowej klasyfikacji XII Radomskiej Olimpiady Młodzieży Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich uplasował się na II miejscu.
W skład reprezentujący Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich wchodzą: Jakub, Daniel, Konrad, Kacper, Maciej, Aleksander, Kacper, Szymon, Cezary, Kacper, Jakub, Mikołaj, Marcin,  Emil Markiewicz - opiekun.Wszechstronne umiejętności naszych uczniów pozwalają im na bycie nie tylko świetnymi kucharzami, cukiernikami, ale również sportowcami.

W dniach 11-13.04.2016 roku odbył się we Wrocławiu XXI Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik.
Naszą szkołę reprezentował Michał z klasy III PC i Sylwia z klasy III C.
Temat tegorocznych zmagań to „Głębia oceanu”.
Nasza reprezentacja po dwudniowych zmaganiach (część pisemna i praktyczna) wywalczyła super lokaty. Michał zdobył III miejsce w kwalifikacji piekarskiej , Sylwia zdobyła VI miejsce w kwalifikacji cukierniczej.
Dodatkowo Michał za wykonanie oryginalnego chleba zdobył sobie uznanie publiczności.
Nauczycielami przygotowującymi do konkursu były Anna Wachowicz, Małgorzata Miedzińska i Beata Świąder.

VI miejsce III miejsce  

Marlena z klasy 3 gc zakwalifikowała się do finału I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, który odbył się 8 kwietnia 2016 w Warszawie.
Podstawowym celem zawodów było rozszerzenie kultury kawy pośród młodej rzeszy baristów biorących udział w Olimpiadzie. 
Marlena musiała wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w trzech dyscyplinach:
espresso (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut 4 identycznych espresso - oceniana była poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy),
cappuccino (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino - oceniana była poprawność zaparzania espresso, spieniania mleka, wygląd/ trudność wzoru, identyczność/powtarzalność wzoru)
i „cup tasting” (zdolność rozróżniania kawy poprzez aromat i smak). 

Marlena wykazała się dużą znajomością zawodu w trzech dyscyplinach, z których każda reprezentuje niezbędne umiejętności zawodu baristy.
GRATULUJEMY i mamy nadzieję, że swoim talentem, umiejętnościami i pasją zmotywuje koleżanki i kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.

W dniach 18-19 marca 2016 r. w zabytkowych wnętrzach Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, odbył się Międzynarodowy Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek organizowany pod patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.
ZSSiH w Radomiu reprezentowała Monika z klasy II TZ. Forma i dekoracja przygotowanego przez nią tortu przedstawiała neogotycki Pałac w Jędrzejowie.
Oprócz prezentacji tortów równolegle odbywał się konkurs dekorowania ciasteczek. Monika była jedyną uczennicą, która zakwalifikowała się do konkursu, a konkurencje jej stanowili profesjonalni cukiernicy z Polski oraz Czech, którzy swym tortom poświęcili wiele godzin bardzo ciężkiej pracy. Jury konkursu wyłoniło zwycięzców, a Nasza reprezentantka otrzymała wyróżnienie w kategorii: tort duży 3D oraz wspaniałe nagrody (m.in. Vouchery pobytowe dla 2 osób w gospodarstwach agroturystycznych i pensjonatów woj. opolskiego).
Gratulujemy Monice i Dziękujemy za cenne rady p.B.Świąder i M.Miedzińskiej ;-). Opiekunem Moniki była O. Wróblewska.

z16
z1
z18
z14
z20
z11
z10
z3
z9
z15
z4
z12
z6
z8
z5
z17
z2
z19
z13
z7

20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.

13 stycznia 2016 r. w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegały one na pisemnym rozwiązaniu 80 zadań testowych zamkniętych sprawdzających wiadomości i umiejętności w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz z tematyki wiodącej. Tytułem tegorocznej edycji olimpiady jest „historia hotelarstwa”.
Naszą szkołę reprezentowały Ania i Nikola z klasy 4HA, które dzielnie zmierzyły się z wyzwaniem jaki postawili uczestnikom organizatorzy. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów. Niestety dziewczynom nie udało się przejść dalej ale dały z siebie bardzo dużo, a Ani brakło tylko 3 punkty, żeby mieć szansę na wyjazd do Kołobrzegu na etap centralny.
Dziękujemy Ani i Nikoli za zaangażowanie i ogrom pracy włożony w przygotowanie się do Olimpiady i życzymy dalszych sukcesów w realizacji planów na przyszłość.
Renata Danasiewicz i Urszula Tusiek

Back to top