3
2
4

Trójka naszych uczniów w dn. 18 marca 2019 wzięła udział w konkursie języka angielskiego o zasięgu międzypowiatowym „FROM CHALLENGE TO PASSION”, którego organizatorem był Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli.
Wśród piętnastu uczestników znaleźli się: Maja Rysiewska (klasa 2 Ot), Patrycja Okruta oraz Kamil Wasilewski (klasa 4 Gc). Uczniowie godnie reprezentowali naszą szkołę, płynnie i z ogromną naturalnością opowiadali w języku angielskim jury i publiczności o swoich pasjach: rysowaniu, zdrowym stylu życia i graniu na klarnecie, wykorzystując przy tym prezentacje multimedialne.
Kamil zdobył wyróżnienie, Maja – zaszczytne II miejsce, a Patrycja, jak sama stwierdziła , zdobyła cenne doświadczenie! Opiekunami konkursu były p. Marta Kleczaj i p. Zofia Rokicka-Kwiecień.

IMG_20190318_134823
imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid7maxwidth
IMG_20190318_144025
IMG_20190318_122729
1
imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid9maxwidth
IMG_20190318_140023
imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid8maxwidth
IMG_20190318_144200
imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid10maxwidt
IMG_20190318_135402
IMG_20190318_144345
IMG_20190318_134847

Reprezentacja siatkarek ZSSiH zdobyła złote medale mistrzostw Radomia szkół średnich w siatkówce. Drużyna wygrała wszystkie mecze turnieju finałowego.
Zmagania ROM w piłce siatkowej dziewcząt odbywały się w hali Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. W wyniku rywalizacji systemem "każdy z każdym" najlepsze okazały się siatkarki ZSSiH, króre wygrały wszystkie mecze finałowe.
Dziękujemy zawodniczkom za wspaniałą grę i kibicom za wspaniały doping.
Podziękowania kierujemy także dla E.Leclerc Radomka Radom oraz ESFIT Studio Sylwia Socha za ufundowanie nagród.

www.facebook.com

  • 54420939_2252376478371467_1155975737455411200_n
  • 54436972_2252376295038152_3853232666975404032_n
  • 54523383_2252375858371529_8060539981111754752_n
  • 55593337_2252375351704913_473523790811234304_n

P1010054
P1010042
P1010134
P1010013
P1010062
P1010148
P1010052
P1010127
P1010024
P1010113
P1010059
P1010078
P1010111
P1010064
P1010158
P1010121
P1010107
P1010088
P1010156
P1010026
P1010153
P1010073
P1010049

W dniach 13 – 15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Zakwalifikowała się do niego uczennica klasy III GZ w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena Wesołowska.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Do etapie centralnym olimpiady wzięło udział 45 uczniów z 26 szkół, z różnych regionów Polski.
Nasza reprezentantka przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem mgr inż. Anny Wachowicz i mgr inż. Joanny Pieczyńskiej. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Maria Małecka.
Magda wywalczyła tytuł laureata III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje dodatkowe preferencje przy rekrutacji na studia wyższe na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, dietetyką, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Gratulujemy!

IMG_0256
IMG_0264
IMG_0262
7d81ba15-2447-4251-85f7-f975ef742153
IMG_0257
132c3aaf-5776-4c0d-aca0-8839dbd5b165

23 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIV edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięło udział 5 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - "Rzemiosło nasza przyszłość”.
Prace wykonane przez uczniów oceniało profesjonalne jury – p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Bogusław Buczek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem. Patronat nad konkursem objął Mazowiecki Kurator Oświaty, który był reprezentowany przez pana Andrzeja Jabłońskiego.
Pierwsze miejsce zajęła Anna Kuba a drugie Karolina Sadkowska, obydwie uczennice klasy 3C z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia. Zwycięskie prace były przygotowywane pod opieką p. Małgorzaty Miedzińskiej i p. Beaty Świąder.
Życzymy uczennicom (reprezentacji naszego województwa mazowieckiego) powodzenia w finale ogólnopolskim, który odbędzie się we Wrocławiu.

  • IMG_20190123_145824
  • IMG_20190123_150419

Uczeń Daniel Białas w dniu 1 marca reprezentował naszą szkołę w miejskim etapie Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej Młodzież zapobiega Pożarom, zorganizowanym przez Państwową i Ochotniczą Straż Pożarną we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Radomiu .
Miło nam poinformować, że Daniel zajął II miejsce i tym samym będzie reprezentował miasto Radom w etapie powiatowym, który odbędzie się 16 marca w siedzibie Nadleśnictwa Lasów Państwowych w Jedlni Letnisko.

IMG_20190301_112949
IMG_20190301_112732
IMG_20190301_112457
IMG_20190301_100401
IMG_20190301_111940
IMG_20190301_111839

Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na ogłoszenie wyników VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której etap okręgowy odbył się 7 grudnia 2018 roku w Zarządzie Głównym PTTK w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Patrycja z klasy 3Ot i Maciej z klasy 4 Ot pod opieką Pani Ewy Guść.
Po ogłoszeniu wyników możemy pogratulować Patrycji Morawskiej, która zajęła pierwsze miejsce (na 260 startujących w całej Polsce). Patrycja rozwiązywała test i zadanie praktyczne i uzyskała imponujący wynik - 83 punkty ex aequo z trzema uczestniczkami olimpiady.
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE!!!

Wyniki etapu okręgowego VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce

W turnieju wzięło udział siedmioro uczniów ze szkół branżowych kształcących w zawodzie kucharz z Pionek, Radomia, Starachowic i Przysuchy.
Tematem tegorocznej edycji turnieju są „Wariacje z wieprzowiną”.
Etap okręgowy turnieju składał się z dwóch etapów:

  • etap pierwszy część pisemna – uczestnicy rozwiązywali test teoretyczny sprawdzający wiadomości
  • etap drugi - część praktyczna – zadaniem każdego uczestnika było sporządzenie trzech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny.

Pierwsze miejsce zajął Kamil Sałbut z klasy 3 KA w ZSSiH, drugie miejsce przypadło Marlenie Warchoł również z klasy 3 KA w ZSSIH, a trzecie Angelice Zawadzkiej z CKZiU w Pionkach.
Nad prawidłowością Turnieju czuwało Jury w składzie: Pani Joanna Trzepałka - wizytator Kuratorium Oświaty w Warszawie Delegatura w Radomiu, Pani Bożena Puton zastępca dyrektora ZSSiH, Pani Natalia Różańska menager w Hotelu i Restauracji Pod Różami, Pani Ewa Skurkiewicz menager w Hotelu i Restauracji Dworek Saski, Pan Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH, oraz Pani Małgorzata Czyżykowska nauczyciel przedmiotów zawodowych w Pionkach. Jury przewodniczyła Pani Joanna Trzepałka.
Sponsorami etapu wojewódzkiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz byli: Rada Rodziców przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Dworek Saski, firma AASPEN wyposażenie gastronomii, Hotel pod Różami, a także organizacja MyFuture , której celem jest wspieranie młodych ludzi w podejmowaniu decyzji związanych z ich przyszłą karierą i edukacją.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Monika Kwiatkowska.

58
88
12
18
49
6
93
22
34
45
80
72
48
73
7
3
28
96
46
53
85
57
86
2
36
81
75
101
38
79
95
43
40
27
83
50
39
71
20
33
1
29
68
11
14
32
5
94
60
89

Ewa i Dominik z klasy 3 C zwyciężyli w etapie wojewódzkim XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO, który odbył się 17 stycznia 2019 r. w naszej szkole.

Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe.
Zadaniem II etapu Turnieju było wykonanie:

  • okrągłego tortu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)
  • ciastek bankietowych (małe ciasteczek z dekoracją, na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych z kremem russel) 
  • figurek marcepanowych
  • dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady

oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych.

Prace oceniała Komisja w składzie: Pani Małgorzata Mizera, Pani Anna Jankowska i Pani Bożena Puton.

Co przekonało jury? Jakie torty i ciastka przygotowali nasi uczniowie?
Zdradzimy to dopiero w czasie finału (etapu ogólnopolskiego turnieju), który odbędzie się 26, 27 marca 2019 r. w Poznaniu.

Ewie i Dominikowi gratulujemy i życzymy powodzenia na konkursie w Poznaniu.

1
113
111
12
138
120
146
9
156
112
a104
108
129
126
140
109
147
157
134
115
118
141
148
11
139
151
158
145
127
132
153
13
143
137
149
121
142
107

Back to top