19 kwietnia - DZIEŃ CZOSNKU – zdrowy, smaczny, może też być ozdobą
Dziesiątki lat temu regularne spożywanie go chroniło przed dżumą i cholerą. Działa bakteriobójczo, więc zaleca się go stosować przy przeziębieniu. Obniża nadciśnienie, zapobiega miażdżycy, usprawnia pracę jelit oraz spowalnia procesy starzenia się. Mowa o czosnku, tak często niedocenianym ze względu na specyficzny nieprzyjemny zapach. A właśnie powąchanie – tylko ostrożne – zmiażdżonego ząbka czosnku – od razu pomaga oddychać przy zakatarzonym nosie. Jest zalecany na bóle reumatyczne oraz stawów. Ponadto można stosować okłady z sokiem z czosnku na trudno gojące się rany.
Natalia z klasy 3 KZ finalistką Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
.
GRATULUJEMY Agacie i Natalii.
Natalia została zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
12 kwietnia - Światowy Dzień Czekolady
Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości czekolada obchodzi także swoje święto.
12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco.
Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.
Policzmy się dla Polski! Rozpoczyna się Narodowy Spis Powszechny 2021
Policzmy się dla Polski! Rozpoczyna się Narodowy Spis Powszechny 2021
(Informacja prasowa)
„RADOMSKA WIOSNA W OBIEKTYWIE”
Międzyszkolny konkurs fotograficzny pt.: „RADOMSKA WIOSNA W OBIEKTYWIE” organizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1.
Konkurs odbędzie się online i trwać będzie do końca kwietnia 2021.
Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Każdy uczestnik przesyła jedno zdjęcie na adres internetowy biblioteki: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. opisane według szablonu – tytuł pracy, miejsce gdzie wykonano fotografię, imię i nazwisko autora, klasa, szkoła, miejscowość.
Technika wykonania fotografii jest dowolna.
Format fotografii min 15x21 cm.
Na fotografii konkursowej nie może znajdować się wizerunek jakiejkolwiek osoby.
Organizator zapewnia ciekawe nagrody rzeczowe oraz dyplomy.
ŚWIĘTA WIELKANOCNE W LITERATURZE
Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijańskie, obchodzone w Polsce już od X wieku. To wyjątkowy czas, w którym obrzędy religijne splatają się z tradycją ludową. Przez wieki powstało wiele obrzędów i zwyczajów związanych z tymi Świętami, z których wiele przetrwało do dnia dzisiejszego. To one stanowią część naszej bogatej kultury i należy je kultywować i przekazywać kolejnym pokoleniom. W tradycje wielkanocne wpisuje się Palmowa Niedziela. Ważnym elementem dla katolików jest Koszyk Wielkanocny. Najważniejszym posiłkiem podczas Wielkanocy (Niedziela Wielkanocna) jest naturalnie śniadanie. Lany Poniedziałek to najbardziej wyczekiwany przez najmłodszych moment wielkanocnej tradycji.
Wielkanoc niejednokrotnie stawała się wątkiem, z którego czerpała literatura.
Dlatego chcemy polecić coś dla ducha i dla ciała. Przypomnijmy sobie opisy świąt wielkanocnych w literaturze.
W „Chłopach” W. Reymont zawarł bardzo obszerny, szczegółowy i piękny opis zwyczajów wielkanocnych. W powieści pokazane jest jak świętowali chłopi i jakie obrzędy i przesądy towarzyszyły temu świętowaniu. Reymont opisuje malowanie pisanek, uroczystość poświęcenia ognia i wody, lany poniedziałek oraz chodzenie z kogucikiem.
W „Lalce” Bolesław Prus pokazuje wydarzenie społeczne zwane Kwestą Wielkotygodniową. Damy z towarzystwa, zasiadały w kościołach w pobliżu grobu i zbierały datki na wybrane cele charytatywne. Oczywiście kwesta była bardziej wydarzeniem towarzyskim niż religijnym.
W polskiej poezji utwory wielkanocne mają od dawna swoje miejsce. Poeci podejmowali tematykę Męki Pańskiej, Wielkiego Tygodnia, Zmartwychwstania, Zbawienia i wielkanocnych obrzędów. Do tych poetów należy zaliczyć: między innymi ks. Jana Twardowskiego, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Jana Lechonia, Juliana Tuwima, Leopolda Staffa, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, Cypriana Kamila Norwida i innych, Ernesta Bryla.
A dla ciała polecamy przepisy na wspaniałe potrawy wielkanocne. Książki: „Nasza Wielkanoc”, „Wielkanocne potrawy kuchni domowej”, „Mazurki, baby i inne pyszności”, „Ciasta na Wielkanoc i inne okazje”. Zachęcamy do odwiedzenia biblioteki.
Chętnie udostępnimy książki na okres świąteczny i nie tylko.
Przypominamy, że jesteśmy codziennie w godzinach 9.00 -13.00.
Życzymy wesołych świąt spędzonych w gronie najbliższych i dużo zdrowia.
A.Durlak, M.Stępniewska