Etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
12 kwietnia 2019 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowały:
w bloku Gastronomia - Klaudia Aderek z klasy 4gc
w bloku Technologia żywności - Magdalena Wesołowska z klasy 3 gz.
Dziewczyny musiały rozwiązać test oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do kolejnego etapu. Dziękujemy Klaudii i Magdzie za wzięcie udziału w olimpiadzie i za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
TYTKA CHARYTATYWNA dla ubogich
W dniach od 25 marca do 5 kwietnia 2019 roku nasze Szkolne Koło Caritas przystąpiło do ogólnopolskiej akcji Caritas "Tytka charytatywna".
Akcja ta jest odpowiedzią na apel z Orędzia Papieża nawiązującego do słów Apostoła Jana "Nie miłujmy słowem, ale czynem". Idea akcji opiera się na wypełnieniu papierowej torby, które otrzymaliśmy od Caritas, artykułami pierwszej potrzeby - spożywczymi i chemii gospodarczej, które zostaną następnie rozprowadzone wśród ubogich.
W akcję, w naszej szkole, włączyło się sporo klas, m.in. 1Hk, 1Gb, 1Ot, 1Kc, 2H, 2Ga, 2Gc, 2Ka, 2C, 3H, 3Ga, 3Gb, 3Gc, 3Ka, 4H, 4Ot, 4Gb.
Szczególne podziękowanie, za WIELKIE SERCE, należy się klasie 1 Ka, która jako pierwsza zapełniła swoją klasową Tytkę, a oprócz tego kilka innych, jako dary osobiste od poszczególnych uczniów.
Serdecznie dziękujemy naszej młodzieży za tak wielkie wsparcie dla bardziej potrzebujących.
Odwiedziliśmy jedyne w Polsce Muzeum Polskich Rowerów
W XX-leciu międzywojennym Radom był rowerową potęgą. W Fabryce Broni produkowano rowery dziecięce, turystyczne, ale też stanowiące wyposażenie wojska czy policji.
W muzeum znajdują się eksponaty pochodzące od kolekcjonerów, między innymi członków Radomskiego Towarzystwa Retrocyklistów "Sprężyści". Można podziwiać zarówno rowery rekreacyjne, bicykle, wyścigowe, wojskowe, jak również dziecięce. Są także pamiątki związane z historią radomskiego kolarstwa. Wystawa nawiązuje do przypadającej w tym roku 90. rocznicy rozpoczęcia produkcji rowerów w radomskiej Fabryce Broni.
Po wystawie oprowadził nas Pan Łukasz Wykrota, pomysłodawca i kurator wystawy.
UWAGA KONKURS !!!! „ParlaMEM – czyli wybory 2019 do Parlamentu Europejskiego”
Zadaniem konkursowym jest stworzenie graficznego mema, rozumianego jako komunikat obrazkowy, czyli połączenie tekstu (w formie puenty) zamieszczonego na tle rysunku, grafiki lub fotografii, który zainteresuje młodzież tematyką wyborów do Parlamentu Europejskiego, które w Polsce odbędą się w dniu 26 maja 2019 roku.
Nagrodą główną, za zajęcie 1 miejsca jest kamerka sportowa, natomiast autorzy prac, które zajmą odpowiednio 2 i 3 miejsce otrzymają głośnik przenośny.
Zainteresowane osoby proszone są o kontakt z p. Moniką Pawlak.
"Narkotyki i dopalacze zabijają. Szkoda Ciebie na takie patoklimaty”
to główne hasło ruszającej właśnie kampanii edukacyjno-profilaktycznej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Więcej na:
https://www.gov.pl/web/mswia/mswia-przestrzega-mlodych-ludzi-przed-narkotykami-i-dopalaczami
Kulinarny Talent 2019 rozstrzygnięty!
28 marca 2019, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019".
Mottem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa. W autorskim menu trzeba było również wykorzystać frytki z batatów, warzywa, napar z herbaty oraz przyprawy. Na przygotowanie autorskiego menu, pod presją czasu i obecności kamer, uczestnicy mieli do dyspozycji tylko 40 minut.
Potrawy przygotowywane przez uczniów z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów - użytych technik, kreatywności i estetyki podania.
Uczennica naszej szkoły Magdalena Marszałek z klasy 3 GC została wyróżniona i otrzymała dyplom za najlepszy smak przygotowanej potrawy.
Magdalenie i jej opiekunom, Pani Halinie Kutkowskiej i Pani Jolancie Tkaczyk serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
- eliminacje szkolne do konkursu "Kulinarny Talent 2019"
NAGRODA JURY VIP dla drużyny z klasy III Gc Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego
03 kwietnia 2019 roku odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ,,Kuchnia Nadwiślańska” organizowany przez Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.
Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów gospodarzy wydarzenia. Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji.
Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona.
Do wykonania deseru należało użyć sera koziego miękkiego twarogowego i jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić w odpowiedni sposób zgodnie z francuską terminologią. Czas na wykonanie wszystkich zadań wynosił 120 min.
Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.
W konkursie przyznano nagrodę VIP dla Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego z Radomia (opiekun Halina Kutkowska). Drużyna wraz z opiekunem dziękuje za pomoc w przygotowaniu do konkursu Panu Michałowi Fabiszewskiemu.
XXII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki
W dniach 28 i 29 marca 2019 r. odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, którego organizatorami są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 12 uczniów z 7 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z kl. 3pc Mateusz Nowak i Kacper Żurowski odbywający zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel & Fogiel.
Startujący mieli do wykonania: pieczywo wyborowe, czyli bułki, plecionki i kajzerki lub knyple, następnie chałki, rogale i drożdżówki z ciasta półcukierniczego. Ponadto każdy uczestnik przygotowywał eksponat artystyczny na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii piekarskiej.
W dniu 29 marca w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju, podczas którego ogłoszono wyniki. Miejsce III zajął Mateusz Nowak, IV miejsce Kacper Żurowski. Gratulujemy !!
„Rzemiosło - nasza przyszłość”
W dniach 1-3.04.2019 uczennice klasy 3C Anna Kuba i Karolina Sadkowska reprezentowały naszą szkołę na Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
W trakcie zmagań uczestnicy kierując się tematyką „Rzemiosło - nasza przyszłość” mieli do wykonania tort, dwa mazurki, pięć figurek z masy cukrowej oraz eksponat z karmelu lub z czekolady.
Dziewczyny zdobyły tytuł laureata i są zwolnione z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Nauczycielami przygotowującymi do zmagań były Pani B. Świąder, Pani M. Miedzińska.
Serdecznie gratulujemy sukcesu.