Lista szkół zakwalifikowanych do VIII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu"
Konkurs odbędzie się 18.11.2021.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)
- Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii - Patrycja Kamińska
- Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii - Artur-Eric Sikut
- Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach - Wiktoria Wołyńska
- Zespól Szkol Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - Roksana Dygas
- Zespól Szkol Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - Mateusz Wójcik
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu".
W tegorocznej edycji do dnia 21.10.2021 roku należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem pierogów wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 28.10.2021 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu. Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA NA WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik nr 3. FORMULARZ RECEPTURY „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” w 2021 r.
Zwycięzcy będą reprezentować naszą szkołę w etapie wojewódzkim konkursu, który odbędzie się 18.11.2021 r.
ODPORNOŚĆ
Codziennie mamy kontakt z bakteriami i wirusami. Nie skrzywdzą nas jeśli zadbamy o odporność. Polak przeciętnie przeziębia się 3-4 razy w roku. Jedni chorują często za to inni prawie wcale.
Oto kilka przykładów na sekret dobrej odporności.
Sekrety dobrej odporności:
- Wysypiajmy się
Naukowcy już dawno udowodnili, że osoby które śpią mniej niż 7 godzin na dobę albo często budzą się w nocy, 4 razy częściej łapią przeziębienia. - Jedzmy ciepłe śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Najlepsze śniadania to te które są na bazie płatków owsianych, owoców bakalii. Cenne są również ryby i jajka. Ado tego ciepła herbata z miodem albo sokiem malinowym. Nigdy nie wychodźmy z domu bez śniadania a będziemy chorowali znaczenie rzadziej. - Hartujmy organizm
Wystarczy codzienny spacer, na który wybierzemy się niezależnie od pogody. Dobrym pomysłem jest także jazda na rowerze. Nie rezygnujemy z aktywności na niepogodę. Wyjdźmy na dwór wystawmy się na chłód i wiatr - organizm nauczy się radzić sobie z niesprzyjającą aurą. - Pokochajmy kiszonki
Kiszone (nie kwaszone) warzywa są naturalnymi probiotykami, które doskonale wpływają na mikroflorę jelit (gdzie tworzy nie nasza odporność). Bakterie zawarte w kiszonkach chronią komórki układu odpornościowego regenerują je i wzmacniają. Dlatego jesienią i zima jak najczęściej sięgajmy po kiszone ogórki, kapustę czy bardzo smaczne kiszone buraczki.
Martinstag w naszej szkole
Dzień Świętego Marcina, święto patrona m.in. dzieci, hotelarzy i podróżników, stanowi zapowiedź okresu świąt Bożego Narodzenia, wprowadza w nastrój tajemnicy i wiary w czynienie dobra.
KURS AKADEMIA BARMAŃSKA
realizowany w ramach projektu dofinansowanego z Funduszy Europejskich "Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego"
AKADEMIA BARMAŃSKA, TRENER: JACEK SOKOŁOWSKI
Zobacz również: 🥦KUCHARZ Z ELEMENTAMI DIETETYKI🥦 + EGZAMIN
Zmarła Pani Anna Stawarz
Z żalem informujemy, że dnia 04 listopada 2021 roku zmarła Pani Anna Stawarz, wieloletnia nauczycielka matematyki, oddana młodzieży wychowawczyni. Pozostanie w naszej pamięci.
Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się 09 listopada 2021 roku o godzinie 10.00 Mszą Świętą w kościele p.w. Matki Boskiej Częstochowskiej przy ulicy Wernera w Radomiu, a następnie na cmentarzu komunalnym przy ulicy Witosa-Firlej w Radomiu.
Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych
W październiku biblioteka szkolna zorganizowała obchody Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych. Z tej okazji odbyły się następujące wydarzenia:
5.10 – Dzień głośnego czytania
18.10 – 29.10 – Wirtualne Targi Książki Empik – webinaria z udziałem pisarzy
Radio od kuchni – kulinarny potencjał podrobów
Gośćmi programu Wolna Sobota w ramach cyklu „Radio od kuchni” byli Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz Małgorzata Górecka i Julia Brożyna – uczennice Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy – Mariusz Turczyk i Marcin Getler.
Sama Słodycz - zajęcia w Manufakturze Słodyczy
W czwartek 28 października klasa 3 Zp wraz z opiekunami M.Wasik i A.Krawczyk wybrała się na wycieczkę do Manufaktury Słodyczy - Sama Słodycz.
Uczniowie poznali technologię produkcji cukierków i lizaków wytwarzanych ręcznie, bez użycia maszyn.
Młodzież samodzielnie wykonywała słodycze z dodatkiem naturalnych barwników i bez konserwantów.
Tego dnia towarzyszyła wszystkim miła atmosfera😀
Rusza V edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – etap szkolny
Uczestnikami turnieju mogą być wszyscy chętni uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz z klas programowo najwyższych branżowej szkoły I stopnia. Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole". Zgłoszenie uczestników należy do dnia 13.11.2021 r. do udziału w turnieju.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzone 24.11.2021 r. w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.. Po ogłoszeniu listy uczestników należy dostarczyć do gabinetu kier. M. Miedzińska receptury zgodnej z tematem. Zapraszamy do udziału
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Monika Kwiatkowska.