2
3
4

7 marca grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w Dniu Otwartym UP w Lublinie. Warsztaty popularnonaukowe, stoiska prezentujące osiągnięcia kół naukowych i organizacji studenckich, wystawy sprzętu naukowego, konkursy z nagrodami to główne atrakcje, które czekały na odwiedzających w Centrum Kongresowym UP.
Kolejne atrakcje czekały na nas na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wzięliśmy udział w warsztatach "Kolorowy świat makaronów". Warsztaty rozpoczęły się od wykładu podczas którego dowiedzieliśmy się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się makarony, dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia. Następnie sami mogliśmy przygotować kolorowy makaron, wzbogacony dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony przygotowaliśmy w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy makaronowej.
Warsztaty przygotowali dr hab. Aldona Sobota, dr Jarosław Mazurkiewicz, mgr inż. Dorota Teterycz .
Warsztaty, zwiedzanie wydziału, rozmowy ze studentami (również absolwentami naszej szkoły) pozwoliły uczniom na poczucie się (choć w małym stopniu) studentami. Niektórzy zadeklarowali chęć studiowania na kierunkach związanych z technologią żywności.
Życzymy trafnego wyboru kierunku studiów. Powodzenia!!!

67
31
70
64
9
21
49
2
62
10
51
41
18
40
66
28
55
17
65]
42
57
14
7
11
27
52
38
60
47
39
68
4
1
6
46
P1010059
63
15
36
13
29
48
69
24
59
44
54
61
43
71

Gra miejska to bardzo dobry pomysł na spędzenie czasu wolnego i poznanie miasta.
Podobnie jak w latach ubiegłych jedną z części "Kazików" czyli obchodów ku czci św. Kazimierza, patrona miasta i diecezji była gra miejska „Szyfr św. Kazimierza”.
W tym roku zadaniem uczestników zabawy było przemierzenie zabytkowego śródmieścia Radomia szlakiem nowopowstałych rzeźb – symboli przemysłu miasta dawnych lat. Uczestnicy mięli do wykonania osiem zadań m.in. musieli zdobyć pieczęć jednej z instytucji i zrobić „selfie” z ROWEREM WOJSKOWYM ŁUCZNIK TYP XX.
Do krzyżówki z hasłem należało wpisać osiem słów znajdujących się na tabliczkach z opisem poszczególnych produktów, z których niegdyś Radom słynął. Aby osiągnąć sukces, i zdobyć nagrody potrzebne były wiedza, koncentracja, szybkość i … odrobina szczęścia.
Ola, Maja i Marta w niespełna godzinę wykonały wszystkie zadania i rozwiązały krzyżówkę odgadując słowo-hasło, które pozwoliło na uzupełnienie informacji: „W 2019 ROKU MIJA 30 ROCZNICA SPROWADZENIA DO RADOMIA RELIKWI ŚW. KAZIMIERZA KRÓLEWICZA”. BRAWO.
Wszyscy uczestnicy zabawy otrzymali upominki, a cztery najlepsze drużyny uhonorowane zostały nagrodami.

15 lutego 2019 r. uczniowie klasy 4 HK pod opieką p. Izabeli Tomczyk-Spólnej brali udział w pokazie filmu dokumentalnego "W imię ich matek - historia Ireny Sendlerowej" i zajęciach warsztatowych, podczas których uczestnicy poznali zasady, którymi kierowała się w życiu Irena Sendlerowa, daty istotne dla pamięci o Sprawiedliwych, przykłady reagowania na dyskryminację, różne przejawy antysemityzmu z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Młodzież pracowała także z różnymi źródłami historycznymi, dokumentami oraz fragmentami relacji świadków wydarzeń.
Warsztaty zorganizowane były w ramach ogólnopolskiego programu edukacji filmowej Filmoteka Szkolna we współpracy z Filmoteką Narodową – Instytutem Audiowizualnym przy wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

IMG_20190215_143227
IMG_20190215_143426
IMG_20190215_143406

W poniedziałek, 21 stycznia 2019 r. w naszej szkole odbyła się konferencja poświęcona organizacji praktycznej nauki zawodu.
Wzięli w niej udział pracodawcy branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej z którymi szkoła od lat współpracuje, u których uczniowie odbywają praktyki zawodowe.
Goście zostali zapoznani z bazą dydaktyczną szkoły.
W programie konferencji znalazły się również: założenia reformy szkolnictwa zawodowego, organizacja egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe oraz realizacja praktycznej nauki zawodu ze szczególnym uwzględnieniem współpracy z pracodawcami.

17
13
18
10
8
Previous Next Play Pause

c
l
a
b
i
k
f
uuu
d
m
Previous Next Play Pause
 Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru
przyniesie spokój i radość,
niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem,
a Nowy Rok obdaruje Was
pomyślnością i szczęściem.

20 grudnia w czwartek z okazji Świąt Bożego Narodzenia uczniowie naszej szkoły z klasy 1Ga pod opieką p. Grażyny S. oraz p. Mariusza Sz. przygotowali apel, na którym zaprezentowali  zupełnie inną niż do tej pory formę przedstawienia - pantomimę. Uczniowie wcielając się w role Adama i Ewy oraz Kusiciela, począwszy od Starego Testamentu, i dochodząc do Zwiastowania, Spotkania z Elżbietą, Narodzenia Dzieciątka Jezus i Pokłonu Trzech Króli w Nowym Testamencie bardzo sugestywnie przekazali cały dramatyzm sytuacji i piękno przyjścia na świat Boskiego Zbawiciela.
Subtelna muzyka łącząca poszczególne sceny skłaniała do głębokiej refleksji i wprowadzała powoli w świąteczny nastrój.
21grudnia w piątek Grono Pedagogiczne naszej szkoły przeżyło także swoje Spotkanie Opłatkowe w równie uroczystym nastroju.

W czwartek, 13 grudnia 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne „Przygotowanie do kariery". W warsztatach uczestniczyło 30 uczniów z klas trzecich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Pod okiem wybitnego restauratora i szefa kuchni Roberta Sowy przygotowywali dania składające się na tzw. biznes lunch: zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatyczną pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami, kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
W czasie warsztatów przeprowadzone zostały eliminacje do prestiżowego konkursu autorstwa Roberta Sowy - KULINARNY TALENT, który wyłania i promuje kulinarne „perełki” – zdolnych, rozpoczynających życie zawodowe kucharzy, do 23. roku życia. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 28 marca w Nadarzynie, w Ptak Warsaw Expo, Hala F, przy Al. Katowickiej 62.
Naszą szkołę będzie reprezentowała Magdalena Marszałek z klasy 3 Gc. Gratulujemy i życzymy powodzenia.

103
11
143
67
149
116
32
71
102
123
76
126
122
132
29
133
47
135
62
Previous Next Play Pause

152
22
49
71
31
48
138
53
133
8
47
74
141
26
19
142
29
45
148
15
18
111
44
104
106
135
120
59
137
42
114
10
72
21
13
143
122
12
57
200
33
147
3
139
149
79
36
108
32
64

22 listopada klasa 2GA pod opieką Pani Moniki Kwiatkowskiej uczestniczyła w I Kongresie Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, który zorganizowany został przez Stowarzyszenie Razem dla Radomki (LGD Razem dla Radomki).
Kongres odbył się w sali szkoleniowej Hotelu Karo w Mleczkowie, który jest Członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Młodzież wysłuchała prelekcji na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka, Wareckiego Szlaku Jabłkowego, Szlaku Kulinarnego Południowego Mazowsza i debaty dotyczącej funkcjonowania i rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Mazowszu, w której uczestniczyli przedstawiciele sektorów: samorządowego, gospodarczego i społecznego.
W czasie przerwy kawowej uczniowie mogli posmakować produktów lokalnych producentów: soków Smaczek z Doliny Radomki z Gospodarstwa Sadowniczego Pani Moniki i Tomasza Bankiewiczów z Komorowa, skrzyneckich serów kozich Pani Grażyny Połczyńskiej ze Skrzynna, dżemu z papryki – z Camelot-Catering Pani Elżbiety Bień z Cerekwi, pieczywa z Piekarni WACYN, smakowitych pączków i szarlotki z restauracji Pod Różami z Jedlni Letnisko Pani Natalii Różańskiej, miodów z Pasieki Murawscy Pana Łukasza Murawskiego z Woli Wacławowskiej, win z Winnicy Wieczorków z miejscowości Borek oraz miodów z Pasieki Pana Edwarda Pysiaka z Chruślic, bezy a’la Maciejka z musem malinowym z Maciejka Pizzeria & Caffe z Marianowic, kremu paprykowego z pieczonej papryki z Restauracji Karo z Mleczkowa, wędlin z firmy Wędliny Wiejskie – Wyrób Agnieszka Drużdżel i Piotr Drużdżel z Gulina, serów z Gospodarstwa Pani Ludwiki Nowak z Wrzosu.

45
1
55
68
48
cc
36
23
3
aaa
4
38
13
ddddddd
19
rrr
7
29
9
35
41
47
ddddd
53
34
eeee
ttttt
Previous Next Play Pause

Biblioteka szkolna zaprasza do zapoznania się z nowościami książkowymi, które zostały niedawno zakupione.
Zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców aby przyjść i znaleźć coś dla siebie.
Zapraszamy do wypożyczania „nowości” i nie tylko …
Nauczyciele bibliotekarze

Back to top