DESER WALENTYNKOWY
Pierwsza klasa potrafi też zaskoczyć;)
Młodzież chętnie rozwija swoje zainteresowania, a efektem ich pracy były nowatorskie pomysły związane z nadchodzącym dniem zakochanych.
W czasie zajęć z koła gastronomicznego, powstały przepyszne i pięknie podane desery walentynkowe.
Dla uczniów była to świetna zabawa, która dała im wiele radości i satysfakcji.
UWAGA
Termin składania deklaracji na sesję maj-czerwiec 2018 r. (kwalifikacje T.4 i T.6)
mija dnia 18 lutego 2018 r. – jest to termin nieprzekraczalny.
Siatkarze i siatkarki dobierajcie się w pary ♥ ♥
♥ ♥ 14 lutego 2018 roku o godzinie 9.00 (środa) ♥ ♥ na sali gimnastycznej odbędzie się
♥ ♥ WALENTYNKOWY TURNIEJ PAR W PIŁCE SIATKOWEJ ♥ ♥ .
Zainteresowane zespoły (damsko-męskie) proszone są o zgłaszanie się do nauczycieli wychowania fizycznego do dnia 9 lutego 2018 roku.
Etap okręgowy XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 4 ga: Marta Majchrzak i Kamil Molik. Marta uzyskała wyróżnienie zajmując czwarte miejsce i weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się 22-24 marca w Lublinie.
Mimo, że Kamil nie uzyskał awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z niego dumni, z jego wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady!
Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo.
Odbył się również wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Trzymamy kciuki za Martę w finale!!!
Bartłomiej Maślak będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
9 stycznia 2018 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek oraz 3 figurki z dowolnego surowca.
Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turnieju - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Prace wykonane przez uczniów oceniali następujący jurorzy: p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka oraz p. Zygmunt Wypych.
Pierwsze miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń ZSGH w Warszawie – Kacper Piłaciński. Natomiast trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Aleksandra ex aequo z uczennicą ZS nr 34 z Warszawy. Gratulacje dla wszystkich uczestników !!!
Życzymy powodzenia Bartkowi, który będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.
Magia? Nie, ale fizyka tak!
Grające kieliszki, znikający styropian, jajko w butelce i wiele innych ciekawych eksperymentów tym razem specjalnie dla naszych sąsiadów - uczniów z Zespołu Szkół nr 1.
Patrycja wie jak zdrowo i aktywnie żyć, zakwalifikowała się do etapu okręgowego Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia
Patrycja Okruta z klasy III Gc zwyciężyła w radomskim rejonowym etapie XXVI edycji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.
Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą, jak zdrowo i aktywnie żyć. Uczestnicy Olimpiady muszą wykazać się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz znajomością zasad udzielania pierwszej pomocy.
W etapie szkolnym ZSSiH Patrycja też była pierwsza;-)
Z drugiego miejsca swoją wiedzę sprawdzali również Kamil z III TGc i Natalia z I TGa, którzy również osiągnęli wspaniałe wyniki;-)
Teraz Patrycja 15 marca 2018 będzie walczyć w Warszawie w etapie okręgowym;-)
Trzymamy kciuki ;-)
Dzieci z PSP Nr 15 w Radomiu stały się mistrzami savoir vivre
Jak zachować się w szkole, w teatrze i u cioci na imieninach?
Co robimy z serwetką, rękami czy torebką przy stole?
Jak posługiwać się tymi wszystkimi widelcami, łyżeczkami i nożami?
Jak pięknie i zgodnie z etykietą nakryć stół?
Na te i wiele innych pytań odpowiadamy dzieciom i młodzieży z radomskich szkół na cyklicznych już warsztatach savoir vivre realizowanych w Naszej szkole.