Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Previous Next Play Pause

Kolejny projekt praktyk zagranicznych tym razem finansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój jest w trakcie realizacji.
Pierwsza grupa: Ania, Ewelina, Magda, Natalia, Czarek i Kacper pod opieką p. Barbary Górki przebywa obecnie w Portugalii w Barcelos. Uczniowie nabywają nowych umiejętności w hotelach, restauracjach i gospodarstwie agroturystycznym. Uczestnicy oprócz pracy i nauki mają zapewniony bezpłatny, trzytygodniowy pobyt, a także wiele godnych pozazdroszczenia atrakcji. Najbliższy weekend to wycieczka do Fatimy i Porto, potem Viana do Castelo, Ponte de Lima, Braga, Guimaraes.
Ciepła pogoda panująca obecnie w Portugalii pozwala na odpoczynek w basenie na terenie campusu, w którym mieszka grupa. Dla wszystkich uczestników projektu jest to nie tylko czas nauki ale z pewnością również czas wypoczynku i przygody.

Uczniowie klas 2 i 3 TG, 2 i 3 TH, 2 i 3 OT, 2 i 3 Ka, 3KC (część K), 2 i 3C, 2GZ i 3Z, przed wami szansa udziału w 3 - tygodniowym stażu (bezpłatnych praktykach) we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii w ramach programu realizowanego ze środków PO WER.

Nabór do projektu odbywać się będzie w oparciu o następujące kryteria:

  • znajomość wiedzy i umiejętności zawodowych potwierdzona dobrymi ocenami z przedmiotów zawodowych (średnia ocen),
  • średnia ocen z ostatniego semestru,
  • znajomość języka angielskiego (ocena z ostatniego semestru),
  • ocena z zachowania,
  • pozytywna opinia wychowawcy.

Zgłoszenia przyjmowane będą do 18 grudnia 2017 r.
Spośród kandydatów zostanie wybranych 36 uczestników. Dodatkowe informacje oraz formularz zgłoszenia do pobrania w sali 3B lub 18G (p. D. Kalita).

Klaudia, Marta, Przemek, Maciek, Oliwia, Patrycja, Ola i Kamila odbywają praktykę zawodową w hotelach i w biurze podróży w Rimini, a w czasie wolnym odpoczywają i zwiedzają kraj.

     

W dniach 7.08-27-08.2016 r. grupa 8 uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich wraz z opiekunem Barbarą Macieją przebywała na praktyce zawodowej w gorącym kraju, gdzie przez cały rok rosną cytrusy, czyli w Hiszpanii. Hiszpania to piękne państwo, a Córdoba, gdzie mieszkaliśmy, od początku oczarowała nas swoim specyficznym klimatem. Miasto jest przepełnione przeróżnymi restauracjami, pubami, kawiarniami, sklepami tak że na pewno nie można się tam nudzić. Córdoba posiada piękną historyczną zabudowę. Centrum historyczne Juderia charakteryzuje się wąskimi, krętymi uliczkami i niskimi budynkami. Atmosfera miasta jest przyjacielska, a mieszkańcy żyją bez pośpiechu.

Uczniowie ZSSiH w ramach projektu ERASMUS+ Bariści, somelierzy, obsługa eventów – specjaliści na miarę europejską poznawali tajniki kuchni hiszpańskiej przygotowując potrawy na eventy, m.in. flamenquin, salmorejocordobese, mariscos czy rabo de toro, poznawali sztukę baristyczną, zgłębiali wiedzę o winie oraz uczyli się zasad funkcjonowania najlepszych hoteli w Córdobie. Koordynatorzy i opiekunowie stażu byli życzliwi i bardzo pomocni.

Wiadomo, oprócz pracy znalazł się także czas na podróżowanie i zwiedzanie.W czasie wolnym poznaliśmy kulturę  Córdoby w jej najlepszym wydaniu: zwiedziliśmy Mezquitę, twierdzę królów katolickich Alcazar wraz z łaźniami arabskimi oraz wzięliśmy udział w pokazie tańca flamenco.Wybraliśmy się również na wycieczkę do Granady, gdzie zachwyciła nas arabska twierdza Alhambra oraz do Kadyksu, gdzie oprócz zwiedzania cieszyliśmy się słońcem na pięknej piaszczystej plaży nad oceanem.

W trakcie pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli możliwość sprawdzenia swoich umiejętności językowych, zwiększenia pewności siebie, umiejętności odnalezienia się w obcej kulturze oraz codziennych zwyczajach obcego kraju. Dzięki Erasmusowi nawiązali nowe znajomości oraz przyjaźnie.

We wrześniu wyjeżdżają kolejne grupy z projektu Erasmus plus do Hiszpanii oraz do Włoch.

Uczniowie klas 2 i 3 TG, 2 i 3 TH, 2 i 3 TOT, 2 i 3 TKe przed wami niepowtarzalna szansa udziału w 3 - tygodniowym stażu we Włoszech lub Hiszpanii w ramach programu Erasmus+
Nabór do projektu odbywać się będzie w oparciu o następujące kryteria:

  • znajomość wiedzy i umiejętności zawodowych potwierdzona dobrymi ocenami z przedmiotów zawodowych,
  • znajomość języka angielskiego (włoskiego, hiszpańskiego),
  • ocena z zachowania,
  • pozytywna opinia wychowawcy.

Dodatkowe informacje oraz druk zgłoszenia do pobrania w sali 3B (p. D. Kalita)

Back to top