Mazowiecki program stypendialny dla uczniów uzdolnionych
Do 2.12.2024 r. można składać wnioski o przyznanie stypendium w ramach projektów „Mazowiecki program stypendialny dla uczniów uzdolnionych” realizowanych w roku szkolnym 2024/2025, na obszarze Regionu Mazowieckiego Regionalnego oraz Regionu Warszawskiego Stołecznego dofinansowanych ze środków Programu Funduszy Europejskich dla Mazowsza 2021–2027.
Województwo Mazowieckie organizuje kolejną edycję programu stypendialnego dla uczniów szkół zawodowych. Nabór trwa od 21.11.2024 r. od godziny 13:00 do 02.12.2024 r. do godziny 23:59. Wysokość stypendium dla jednego ucznia, który spełni warunki określone w Regulaminie, wynosi 6895 zł.
Wszelkie informacje o programie, w tym warunki ubieganie się o stypendium, umieszczono na stronie internetowej www.stypendiazawodowe.mazovia.pl. Więcej informacji o naborze pod numerem telefonu 22 59 79 101
Prelekcja na temat zwierząt łownych
i degustacja potraw z dziczyzny.
Prelekcję prowadzili przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom:
Pan Damian Gawlik
Pani Marzanna Adamczyk
Pani Jolanta Ścibor-Perendyk
WARIACJE KULINARNE Z DZICZYZNĄ
W naszej szkole rozpoczęły się dwa tygodnie Wariacji Kulinarnych z DZICZYZNĄ w roli głównej.
Uczniowie sporządzają potrawy z wykorzystaniem dziczyzny i dobierają nich dodatki.
WYKORZYSTUJĄ MIĘSO Z DZIKA, SARNY I DANIELA.
Szkolenie prowadzą P. Zbigniew Nowociń i P. Jarosław Wojciechowski, a receptury przygotowała P. Marzena Wnęt.
"Kindersztuba dobra rzecz - każdy powinien to mieć"
22.11 2024 gościliśmy uczniów z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 14 Integracyjna im. Jana Pawła II w Radomiu.
Uczniowie klasy VIII uczestniczyli w szkoleniu z zachowania przy stole prowadzonym przez P. Zbigniewa Nowocienia i uczniów klasy II o profilu kelner.
Radomskie wariacje kulinarne z DZICZYZNĄ w roli głównej
Od 26.11.2024 do 6.12.2024 na terenie naszej szkoły będą odbywały się szkolenia kulinarne, prezentacje, konkursy oraz degustacje potraw z dziczyzny.
W programie m.in.:
Szkolenie z wykorzystaniem mięs dziczyzny typu: dzik, sarna, jeleń.
Prezentacje potraw z dziczyzny i prelekcja przedstawiciela Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom.
Konkurs kulinarny z wykorzystaniem mięsa dziczyzny.
Hotel Sovrana w Rimini
Cześć! Z tej strony Nela i Nikola.
Podczas naszego stażu we Włoszech pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana, który jest dostępny dla gości ze swoimi pupilami.
W naszej pracy zajmujemy się głównie przygotowywaniem pokoi do użytku gościa. Jednak poza jednostkami hotelowymi dbamy też o czystość części ogólnodostępnej. Nasza praca jest przyjemna oraz jesteśmy miło zaskoczone tym jak bardzo przyjaźni są nasi współpracownicy.
Pozdrawiamy z pięknego Rimini.
MIŁE SŁOWA
Styl życia to nie tylko dieta, ruch, sposoby radzenia sobie ze stresem, ale również środowisko i jakość relacji jakie nawiązujemy z innymi.
Dlatego nie zapominajmy o miłym geście i słowie każdego dnia.
W związku z przypadającym 21 listopada Dniem Życzliwości Szkolna Pracownia Dietetyki i Promocji Zdrowia zaprasza do udziału w akcji „Weź ze sobą miłe słowo i podaj dalej”.
„Miłe słowa” znajdują się na tablicy w pawilonie C na parterze.
ŻYCZYMY MIŁEJ ZABAWY.
Ewa Guść i Martyna Domagała-Karpeta