7 marca grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w Dniu Otwartym UP w Lublinie. Warsztaty popularnonaukowe, stoiska prezentujące osiągnięcia kół naukowych i organizacji studenckich, wystawy sprzętu naukowego, konkursy z nagrodami to główne atrakcje, które czekały na odwiedzających w Centrum Kongresowym UP.
Kolejne atrakcje czekały na nas na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wzięliśmy udział w warsztatach "Kolorowy świat makaronów". Warsztaty rozpoczęły się od wykładu podczas którego dowiedzieliśmy się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się makarony, dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia. Następnie sami mogliśmy przygotować kolorowy makaron, wzbogacony dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony przygotowaliśmy w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy makaronowej.
Warsztaty przygotowali dr hab. Aldona Sobota, dr Jarosław Mazurkiewicz, mgr inż. Dorota Teterycz .
Warsztaty, zwiedzanie wydziału, rozmowy ze studentami (również absolwentami naszej szkoły) pozwoliły uczniom na poczucie się (choć w małym stopniu) studentami. Niektórzy zadeklarowali chęć studiowania na kierunkach związanych z technologią żywności.
Życzymy trafnego wyboru kierunku studiów. Powodzenia!!!
Gra miejska to bardzo dobry pomysł na spędzenie czasu wolnego i poznanie miasta.
Podobnie jak w latach ubiegłych jedną z części "Kazików" czyli obchodów ku czci św. Kazimierza, patrona miasta i diecezji była gra miejska „Szyfr św. Kazimierza”.
W tym roku zadaniem uczestników zabawy było przemierzenie zabytkowego śródmieścia Radomia szlakiem nowopowstałych rzeźb – symboli przemysłu miasta dawnych lat. Uczestnicy mięli do wykonania osiem zadań m.in. musieli zdobyć pieczęć jednej z instytucji i zrobić „selfie” z ROWEREM WOJSKOWYM ŁUCZNIK TYP XX.
Do krzyżówki z hasłem należało wpisać osiem słów znajdujących się na tabliczkach z opisem poszczególnych produktów, z których niegdyś Radom słynął. Aby osiągnąć sukces, i zdobyć nagrody potrzebne były wiedza, koncentracja, szybkość i … odrobina szczęścia.
Ola, Maja i Marta w niespełna godzinę wykonały wszystkie zadania i rozwiązały krzyżówkę odgadując słowo-hasło, które pozwoliło na uzupełnienie informacji: „W 2019 ROKU MIJA 30 ROCZNICA SPROWADZENIA DO RADOMIA RELIKWI ŚW. KAZIMIERZA KRÓLEWICZA”. BRAWO.
Wszyscy uczestnicy zabawy otrzymali upominki, a cztery najlepsze drużyny uhonorowane zostały nagrodami.
15 lutego 2019 r. uczniowie klasy 4 HK pod opieką p. Izabeli Tomczyk-Spólnej brali udział w pokazie filmu dokumentalnego "W imię ich matek - historia Ireny Sendlerowej" i zajęciach warsztatowych, podczas których uczestnicy poznali zasady, którymi kierowała się w życiu Irena Sendlerowa, daty istotne dla pamięci o Sprawiedliwych, przykłady reagowania na dyskryminację, różne przejawy antysemityzmu z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Młodzież pracowała także z różnymi źródłami historycznymi, dokumentami oraz fragmentami relacji świadków wydarzeń.
Warsztaty zorganizowane były w ramach ogólnopolskiego programu edukacji filmowej Filmoteka Szkolna we współpracy z Filmoteką Narodową – Instytutem Audiowizualnym przy wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.
https://www.facebook.com/zebrra.tv/videos/
zebrra.tv
Studniówki 2019: "Gastronomik" (zdjęcia)
cozadzien.pl
W poniedziałek, 21 stycznia 2019 r. w naszej szkole odbyła się konferencja poświęcona organizacji praktycznej nauki zawodu.
Wzięli w niej udział pracodawcy branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej z którymi szkoła od lat współpracuje, u których uczniowie odbywają praktyki zawodowe.
Goście zostali zapoznani z bazą dydaktyczną szkoły.
W programie konferencji znalazły się również: założenia reformy szkolnictwa zawodowego, organizacja egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe oraz realizacja praktycznej nauki zawodu ze szczególnym uwzględnieniem współpracy z pracodawcami.
|
Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie spokój i radość, niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. |
20 grudnia w czwartek z okazji Świąt Bożego Narodzenia uczniowie naszej szkoły z klasy 1Ga pod opieką p. Grażyny S. oraz p. Mariusza Sz. przygotowali apel, na którym zaprezentowali zupełnie inną niż do tej pory formę przedstawienia - pantomimę. Uczniowie wcielając się w role Adama i Ewy oraz Kusiciela, począwszy od Starego Testamentu, i dochodząc do Zwiastowania, Spotkania z Elżbietą, Narodzenia Dzieciątka Jezus i Pokłonu Trzech Króli w Nowym Testamencie bardzo sugestywnie przekazali cały dramatyzm sytuacji i piękno przyjścia na świat Boskiego Zbawiciela.
Subtelna muzyka łącząca poszczególne sceny skłaniała do głębokiej refleksji i wprowadzała powoli w świąteczny nastrój.
21grudnia w piątek Grono Pedagogiczne naszej szkoły przeżyło także swoje Spotkanie Opłatkowe w równie uroczystym nastroju.
W czwartek, 13 grudnia 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne „Przygotowanie do kariery". W warsztatach uczestniczyło 30 uczniów z klas trzecich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Pod okiem wybitnego restauratora i szefa kuchni Roberta Sowy przygotowywali dania składające się na tzw. biznes lunch: zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatyczną pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami, kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
W czasie warsztatów przeprowadzone zostały eliminacje do prestiżowego konkursu autorstwa Roberta Sowy - KULINARNY TALENT, który wyłania i promuje kulinarne „perełki” – zdolnych, rozpoczynających życie zawodowe kucharzy, do 23. roku życia. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 28 marca w Nadarzynie, w Ptak Warsaw Expo, Hala F, przy Al. Katowickiej 62.
Naszą szkołę będzie reprezentowała Magdalena Marszałek z klasy 3 Gc. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
22 listopada klasa 2GA pod opieką Pani Moniki Kwiatkowskiej uczestniczyła w I Kongresie Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, który zorganizowany został przez Stowarzyszenie Razem dla Radomki (LGD Razem dla Radomki).
Kongres odbył się w sali szkoleniowej Hotelu Karo w Mleczkowie, który jest Członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Młodzież wysłuchała prelekcji na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka, Wareckiego Szlaku Jabłkowego, Szlaku Kulinarnego Południowego Mazowsza i debaty dotyczącej funkcjonowania i rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Mazowszu, w której uczestniczyli przedstawiciele sektorów: samorządowego, gospodarczego i społecznego.
W czasie przerwy kawowej uczniowie mogli posmakować produktów lokalnych producentów: soków Smaczek z Doliny Radomki z Gospodarstwa Sadowniczego Pani Moniki i Tomasza Bankiewiczów z Komorowa, skrzyneckich serów kozich Pani Grażyny Połczyńskiej ze Skrzynna, dżemu z papryki – z Camelot-Catering Pani Elżbiety Bień z Cerekwi, pieczywa z Piekarni WACYN, smakowitych pączków i szarlotki z restauracji Pod Różami z Jedlni Letnisko Pani Natalii Różańskiej, miodów z Pasieki Murawscy Pana Łukasza Murawskiego z Woli Wacławowskiej, win z Winnicy Wieczorków z miejscowości Borek oraz miodów z Pasieki Pana Edwarda Pysiaka z Chruślic, bezy a’la Maciejka z musem malinowym z Maciejka Pizzeria & Caffe z Marianowic, kremu paprykowego z pieczonej papryki z Restauracji Karo z Mleczkowa, wędlin z firmy Wędliny Wiejskie – Wyrób Agnieszka Drużdżel i Piotr Drużdżel z Gulina, serów z Gospodarstwa Pani Ludwiki Nowak z Wrzosu.
Biblioteka szkolna zaprasza do zapoznania się z nowościami książkowymi, które zostały niedawno zakupione.
Zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców aby przyjść i znaleźć coś dla siebie.
Zapraszamy do wypożyczania „nowości” i nie tylko …
Nauczyciele bibliotekarze