XVI edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
18 stycznia 2011 r. Małgorzata i Mateusz (uczniowie klasy 3Ca) brali udział w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Etap wojewódzki XVI edycji Turnieju odbył się w Cechu Rzemiosł Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy w Warszawie i składał się z części pisemnej (1 godz.) oraz części praktycznej (5 godz). Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów: tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju, 5 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji był" Świat baśni i bajek". W turnieju brało udział kilkunastu uczestników. Komisja oceniająca wybrała trzech uczestników, których prace były najlepsze. Wśród nich był Mateusz, który zajął III miejsce.
Olimpiada o zdrowiu
Radomskie Echo Dnia, Poniedziałek, 13 grudnia 2010 r., NR 288
Finał VII Radomskiej Olimpiady Młodzieży
27 października 2010 r. Reprezentacja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zajęła drugie miejsce w Turnieju Piłki Ręcznej Dziewcząt rozegranym w ramach VII Radomskiej Olimpiady Młodzieży. Podopieczne P. Barbary Starnawskiej pokonały swoje rówieśnice z VIII Liceum Ogólnokształcącego. W finale uległy drużynie z XII Liceum Ogólnokształcącego.
Wycieczka do Krakowa i Ojcowskiego Parku Narodowego
W dniach 14-17 października 2010 r. grupa młodzieży z naszej szkoły pod opieką M. Borodziuka uczestniczyła w wycieczce do Krakowa i Ojcowskiego Parku Narodowego. Uczniowie zwiedzili Kraków (Stare Miasto, Wawel, Sukiennice, Kościół Mariacki) i wypoczywali w Parku Wodnym. Dzień drugi i trzeci upłynął na wędrówkach po terenie Ojcowskiego Parku Narodowego. Dotarli do Ojcowa, Jaskini Ciemnej, Jaskini Wierzchowskiej, Groty Łokietka, Doliny Sąspowskiej, Pieskowej Skały i wielu innych uroczych miejsc. Pogoda i humory dopisywały.
IX Wędrówki pod Ciemną Gwiazdą
18/19 września 2010 r.
Trasa Rajdu: Rajec Poduchowny PKP - Antoniówka - Siczki - Mysie Górki - Słupica - Cebulówka - Podgóra
23 uczestników
56 Ogólnopolski Nocny Rajd Świętokrzyski
19/20 czerwca 2010 r.
Trasa Rajdu: Berezów - Kamień Michniowski - Orzechówka - Sieradowska Góra - Bodzentyn (ok. 24 km)
17 uczczestników pod opieką M. Borodziuka, A. Bilskiej i E. Miedziochy. "Gościnnie" pomocą służyły też Panie M. Juszkiewicz i M. Martyniuk.
Belfer Roku wyłoniony!
Znamy już wyniki tegorocznej edycji plebiscytu Belfer Roku 2009/2010.
W "Złotej Dziesiątce" znalazł się Michał Borodziuk nauczyciel historii, wiedzy o społeczeństwie i wiedzy o kulturze w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
echodnia.eu Radom, 27 maja 2010
XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski; XV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz
Kwiecień to tradycyjnie już miesiąc finałowych zmagań turniejowych uczniów kształcących się w zawodzie piekarz. W roku szkolnym 2009/2010 barwy naszej szkoły w XV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu reprezentował uczeń kl. 3PW Kamil. Turniej składał się z części teoretycznej w formie testu z zakresu przedmiotów zawodowych i literatury fachowej oraz części praktycznej podczas której uczniowie wykonywali: chleb okolicznościowy o tematyce "Pan Tadeusz", wyrób dowolny i szeroki asortyment pieczywa drobnego, chałek i plecionek. Kamil zajmując V miejsce znalazł się w gronie laureatów turnieju.
W dniach 22-23 kwietnia odbywał się XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki w Poznaniu. W tym turnieju reprezentował nas uczeń kl. 3PW Damian. Jego prace, a szczególnie wyrób dowolny jakim był kapelusz i buty wykonane z ciasta, zyskały uznanie komisji, czego dowodem było przyznanie Damianowi II miejsca w turnieju.
Obydwu uczniom, Kamilowi i Damianowi serdecznie gratulujemy!
XII Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa
Jak co roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa. W konkursie wzięło udział 17 uczniów szkół zawodowych z całej Polski. Naszą szkołę godnie reprezentował Szymon z klasy III PW .
W części praktycznej młodzi rzeźnicy mieli wykazać się umiejętnością produkcji wędlin, fachowością oceny i klasyfikacji mięsa, a także znajomością procesów technologicznych, surowców i dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa. Przygotowywali również ekspozycję wędlin na paterach.
Szymon jako finalista turnieju uzyskał prawo do zwolnienia z części teoretycznej Państwowego Egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
(fot. E. Różańska)
Gratulujemy!
Konkurs Kulinarny Budapeszt 2010
Tematem konkursu był "Chrzest i przyjęcie urodzinowe".
Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Paulina (kucharz), Marcin (kucharz), Kinga (cukiernik), Karolina (kelner).
Zadaniem kucharzy było przygotowanie potraw z opracowanego wcześniej menu. Cukiernik przygotował tort i okazjonalny deser, kelner udekorował oraz nakrył stół stosowanie do okazji i proponowanego menu, przygotował również dwa coctaile (alkoholowy i bezalkoholowy).
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce. Wręczone zostały także dwa wyróżnienia, z których jedno otrzymał nasz cukiernik Kinga z klasy III THB.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: M. Miedzińska, J. Pieczyńska J. Tkaczyk, Zn. Nowocień. Opiekę językową sprawowała P. Iwona Sobania.