Klasa 4 Z poznała historię wareckiego browaru i tradycje piwowarskie w regionie
18 listopada uczniowie klasy 4 Zp w zawodzie technik technologii żywności zwiedzali browar w Warce. Były to zajęcia w rzeczywistych warunkach przemysłowych w ramach realizacji programu nauczania pracowni organizacji produkcji wyrobów spożywczych – przemysł piwowarski. Warka oznacza miarę piwa pochodzącą z jednego warzenia, czyli gotowania brzeczki. To także nazwa piwa produkowanego od lat w mieście o tej samej nazwie. Wiadomo, że dawne, rzemieślnicze browary różnią się od dzisiejszego nowoczesnego zakładu, jakim jest browar w Warce. Jednak podstawowe surowce, które są wykorzystywane do produkcji piwa – jak woda, słód, chmiel i drożdże piwowarskie – są takie same. To właśnie z tych składników, w zależności od ich proporcji – można wytworzyć kilkadziesiąt rodzajów piwa. Uczniowie poznali szczegółowo etapy warzenia, dojrzewania i rozlewu piwa, system HACCP, metody kontroli mikrobiologicznej.
IX Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków – przysmaki lasu" za nami
I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,
III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
GRATULUJEMY :)
Sukces Adama!!!
Brawo!!! Adam Kwiatkowski z klasy 4OTp dostał się do finału Konkursu Wiedzy o Piłce Nożnej - Poznaj Polskę na Sportowo, rekomendowanego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Drugi etap odbył się w Warszawie.
Adam będzie reprezentował województwo mazowieckie w trzecim, ostatnim etapie 17 listopada 2022 r. (czwartek) o godzinie 20.15 w TVP 1.
Zapraszamy do oglądania i kibicowania.
Warsztaty o tradycjach kulinarnych w dawnym Radomiu
Uczniowie klas II, III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z III ka i III TH wzięli udział w warsztatach o tradycjach kulinarnych w dawnym Radomiu. Warsztaty odbyły się w Resursie w ramach podziękowania za pomoc w przygotowaniu Uliczki Tradycji. Po warsztatach uczniowie obejrzeli wystawę zdjęć znanego radomskiego fotografika Zygmunta Sobienia.
KRAKÓW - MIASTO KRÓLÓW I MIEJSCE NA MILE SPĘDZONY CZAS
W dniach 7-9 listopada klasa 4H postanowiła odwiedzić przepiękne miasto Kraków oraz spędzić razem cudowny czas.
Pierwszego dnia byliśmy na Wzgórzu Wawelskim, które należy do najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej odwiedzanych zabytków Krakowa. Obejrzeliśmy wystawę „Wawel zaginiony”, która ukazuje architekturę oraz historię średniowiecznego Wzgórza Wawelskiego. Oprócz szczątków dawnych budowli można spotkać tu liczne zabytki odnalezione podczas prac wykopaliskowych.
Przespacerowaliśmy się również po dziedzińcu Wawelskim ścieżkami królewskimi i oczywiście zrobiliśmy prześliczne pamiątkowe zdjęcia.
Po Wawelu przeszliśmy na Rynek i z Panią Elą, naszym przewodnikiem poznaliśmy historię Krakowa zwiedzając wystawę „Rynek podziemny”. Wędrowaliśmy pod ziemią wokół Sukiennic szklanymi pochylniami i kładkami, zawieszonymi ponad zachowanymi średniowiecznymi traktami, z których najstarsze datuje się na XI wiek.
Drugiego dnia zwiedzanie rozpoczęliśmy od Placu Matejki, którego centralnym elementem jest pomnik Grunwaldzki, potem Barbakan i Brama Floriańska. Ulicą Floriańską doszliśmy do Domu Jana Matejki, gdzie urodził się, mieszkał i pracował najsłynniejszy polski malarz historyczny XIX wieku. Potem już spacerkiem na Rynek i tam Kościół Mariacki i Sukiennice.
Ale, żeby nie było tylko przyjemnie troszkę „popracowaliśmy”. Poznaliśmy strukturę i zasadę funkcjonowania dwóch krakowskich hoteli, GoldenTulip- 4-gwiazdkowy hotel położony w samym sercu krakowskiego Kazimierza oraz Hotel Pod Różą – pięciogwiazdkowy, najstarszy hotel w Krakowie, mieszczący się w dawnym, renesansowym pałacu Prospera Provany, dworzanina królowej Bony.
Ostatniego, trzeciego dnia udaliśmy się na Plac Nowy, popularnie zwany Żydowskim – plac na krakowskim Kazimierzu. Na środku placu znajduje się tzw. okrąglak zwany przez okolicznych mieszkańców rondlem, gdzie posmakowaliśmy najlepsze w Krakowie zapiekanki.
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i nasza wycieczka również dobiegła końca. Jestem pewna, że wszyscy będziemy ją wspominać jako cudownie spędzony wspólnie czas. Niektórzy to nawet zawarli nowe znajomości :)
Światowy Dzień Cukrzycy
W roku 2022 Światowy Dzień Cukrzycy przypada na 14 listopada (poniedziałek).
Data Święta upamiętnia urodziny odkrywcy insuliny - Fredericka Bantinga. Kanadyjczyk w 1922 roku odkrył insulinę wspólnie z asystentem Charlesem Bestem, co okazało się przełomem w leczeniu cukrzycy.
Cukrzyca to przewlekła choroba wpływająca na funkcjonowanie całego organizmu. W jej przebiegu może rozwinąć się wiele groźnych powikłań prowadzących do inwalidztwa, a nawet śmierci. W Polsce cierpi na nią co 20 osoba, ale liczba ta ciągle rośnie. Przewiduje się, że w 2025 roku na świecie będzie ponad 300 milionów cukrzyków. Na szczęście z cukrzycą można normalnie żyć, konieczne jest tylko odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia, w tym diety. Trzeba także zaakceptować chorobę i to, że będziemy zmagali się z nią do końca życia.
Typy cukrzycy zależą od jej przyczyn. Można wyróżnić cukrzycę typu 1, 2 oraz cukrzycę ciążową. Na pierwszy typ najczęściej zapadają młode osoby, a jej przyczyną są zaburzenia układu immunologicznego i niszczenie komórek trzustki. Cukrzyca typu 2 pojawia się u osób dorosłych. Do przyczyn tej choroby należą uwarunkowania genetyczne, niewłaściwy tryb życia, otyłość i niezdrowy sposób odżywiania. Cukrzyca ciążowa pojawia się w sytuacji zwiększonego wzrostu stężenia hormonów (estrogenów, progesteronu i hormonów łożyska). To groźna choroba, która może zagrażać dla zdrowia i życia dziecka.
Nieleczona cukrzyca może doprowadzić do wielu uszkodzeń narządów w organizmie (siatkówki oka, nerek, nerwów) oraz do pojawienia się trudno gojących ran, które mogą spowodować amputację kończyn. Bagatelizowana cukrzyca może stać się przyczyną zawałów serca, udarów mózgu i śmierci chorej osoby. Dlatego tak ważna jest odpowiednia profilaktyka oraz okresowe badania, które pomogą w zdiagnozowaniu wszelkich zdrowotnych nieprawidłowości.