XIV OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ
4 stycznia 2023r. w Warszawie odbył się Etap Okręgowy XIV Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.
Naszą szkołę reprezentowały Julia i Paulina z klasy 4H. Tematem przewodnim zmagań była TURYSTYKA ODPOWIEDZIALNA, a uczniowie musieli rozwiązać test składający się z 60 pytań. Niestety nie udało się zakwalifikować do etapu centralnego, ale mimo, iż konkurencja była bardzo wysoka dziewczyny spisały się bardzo dobrze, Julce zabrakło 1 punktu, żeby zmierzyć się w etapie centralnym.
Dziękujemy za włożoną pracę i życzymy dalszych sukcesów.
11 stycznia - ŚWIATOWY DZIEŃ WEGETARIAN
Sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, również na środowisko naturalne. Od tego jak produkujemy żywność i co jemy zależy różnorodność biologiczna i klimat. Światowy Dzień Wegetarian jest dobry momentem do refleksji nad zawartością naszego talerza. Przysłowie “jesteśmy tym co jemy” należy traktować dosłownie i zadbać o prawidłową dietę.
Dieta bezmięsna zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in.:
- otyłości,
- cukrzycy typu 2.,
- choroby niedokrwiennej serca,
- nadciśnienia tętniczego
- nowotworów.
W Polsce jest coraz więcej chętnych na tego typu dietę, a raczej styl życia. Rośnie świadomość konsumencka w kwestii zdrowego odżywiania. Liczba konsumentów, którzy przechodzą na dietę roślinną wzrasta. Podobnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe. Szacuje się, że już jedna piąta z nas to wegetarianie. Są to głównie ludzie młodzi, poniżej 34 roku życia.
Podstawą diety wegeteriańskiej są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze oraz przetwory mleczne. I każda dieta, aby nam służyła, powinna być odpowiednio zbilansowana. Stosując dietę wegetariańską, ważne jest to, aby w naszym jadłospisie znalazły się różne źródła białka, takie jak: jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Powinniśmy komponować potrawy z różnokolorowych warzyw i owoców. Około połowę warzyw w diecie powinny stanowić zielone warzywa bogate m.in. w wapń, żelazo, kwas foliowy. Bardzo dobrym źródłem węglowodanów będą rozmaite kasze, ryż, razowy makaron oraz pieczywo pełnoziarniste. Pamiętajmy również o regularnych posiłkach – co najmniej 5 razy dziennie.
Dania wykonane przez uczniów klasy 2ckb
Kilka kroków do dobrej odporności
Niesprawny układ odpornościowy zwiększa ryzyko nie tylko infekcji wirusowych lub bakteryjnych. Zwiększa także ryzyko astmy, nowotworu, różnego rodzaju bólów, zmian skórnych, nietolerancji pokarmowych, stanów zapalnych jelit, czy ogólnego osłabienia. Co więcej, gdy układ odpornościowy szwankuje, rośnie też ryzyko rozwoju zakażenia Helicobacter pylori.
Sprawnie działający układ odpornościowy to strażnik naszego zdrowia.
Jak więc dbać o odporność?
Krok 1
Kwasy tłuszczowe ALA i LA.
Czyli kwas alfa-linolenowy oraz kwas linolowy. Należą one do niezbędnych kwasów tłuszczowych, a zatem musimy je dostarczać z dietą codziennie. Można polecić rozwiązanie dr Johanny Budwig: 1 łyżkę oleju lnianego mieszamy z serem twarogowym i mlekiem (można je zastąpić napojem migdałowym), aby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami. Do gotowego kremu dodajemy 2 pokruszone orzechy włoskie jako źródło kwasu linolowego. Można dodać cebulę, szczypiorek lub czosnek.
Krok 2
Zadbajmy o poziom witaminy D.
Niemal wszystkie komórki mają receptory witaminy D, także komórki odpornościowe: limfocyty T i B, monocyty czy makrofagi. Poważny negatywny wpływ na odporność jest wtedy, gdy poziom witaminy D we krwi spada poniżej 20, a nawet już 30 ng/ml. Bazując na literaturze naukowej optymalny poziom to między 50 a 100 ng/ml.
Krok 3
Więcej polifenoli.
Dieta bogata w związki polifenolowe korzystnie wpływa na odporność, obniżając ryzyko wielu chorób. Gdzie ich szukać? Oto dobre źródła. Przetwory z aronii, czarny bez, czarna porzeczka, borówka, karczoch, wiśnie, truskawki, kakao, jeżyny, malina, ciemna czekolada, jabłka, grejpfrut, granat. Inne dobre źródła to herbata czarna i zielona, chleb na zakwasie żytni, orzechy laskowe, migdały, szpinak, brokuły, cebula.
Krok 4
Cenne składniki pokarmowe Beta-karoten i witamina A.
Dobre źródła beta-karotenu: słodkie ziemniaki, szpinak, marchew, papryka, dynia, jarmuż, kabaczek. Dobre źródła witaminy A: wątróbka wołowa, ser ricotta, śledź, jajka gotowane na miękko, masło, olej z wątroby dorsza, Cynk – ryby, wołowina, drób, ostrygi, krewetki, ciecierzyca, fasola biała, orzechy, pestki dyni, nasion sezamu, nerkowce, Żelazo – wołowina, podroby mięsne (np. wątróbka), natka pietruszki, jabłka, Selen – śledź, łosoś, flądra, dorsz, sardynki, wątróbka, kasza gryczana, wołowina, drób, owoce morza, żółtka jaj.
Krok 5 Białko, czyli rdzeń odporności.
Wiele komórek odpornościowych, które stanowią oręż do walki z patogenami, zbudowanych jest właśnie z białka. U chorych z wadliwym odżywianiem białkowo-energetycznym stwierdza się upośledzoną odporność. Niedożywienie białkowe jest w skali świata najistotniejszym czynnikiem obniżającym odporność organizmu na infekcje. Z powodu niedoboru aminokwasów z białek pokarmowych zaburzona jest synteza niezbędnych białek ustrojowych, co w efekcie narusza funkcje odpornościowe. W przypadku wielu chorób należy podnieść spożycie białka do 1,2-1,5 g/kg masy ciała, minimum dla odporności to 0,9 –1,0 g/kg masy ciała na dobę.
Krok 6
Rozładuj stres
Stres powoduje zmiany fizjologiczne i biochemiczne, które mocno osłabiają aktywność układu odpornościowego. W efekcie stajemy się dużo bardziej podatni na patogeny chorobotwórcze. Jak łagodzić stres? Warto korzystać z różnych aktywności odprężających jak: aktywność ruchowa, czytanie książek, śpiew, taniec, spędzanie czasu z najbliższymi, kontakt z przyrodą, przeznaczanie czasu na hobby.
Olimpiada Wiedzy o Żywności
Z radością informujemy, że troje uczniów naszej szkoły zakwalifikowało się do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Żywności. Są to Karolina Rylska z kl. 4KZ oraz Aleks Kowalczyk i Jan Kundys z kl. 4Zp.
Ostatni etap olimpiady odbędzie się w marcu.
Powodzenia!
XI Orszak Trzech Króli
Wolontariusze Caritas z klas: 3GbZ, 3ka, 2GbZ, 1c wraz z Rycerzami Kolumba pomagali w przygotowaniu XI Orszaku Trzech Króli w Radomiu.
„TURYSTYKA MIEJSKA – W MIEJSKIEJ DŻUNGLI”
W roku szkolnym 2022/2023 uczniowie szkół średnich biorą udział w jubileuszowej X Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce, której tematem przewodnim jest turystyka miejska.
Według Światowej Organizacji Turystyki miasta są celem większości podróży realizowanych w ciągu roku i najważniejszymi miejscami recepcji turystycznej.
Celem organizatorów jubileuszowej edycji olimpiady, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.
Uczestnicy olimpiady mają możliwość podzielenia się swoją wiedzą na temat różnych produktów turystycznych i form turystyki miejskiej, a zadaniem finalistów będzie zaprezentowanie własnego pomysłu „Jak sprzedać miasto?” zgodnie z koncepcją marketingu-mix.
W etapie okręgowym, który odbył się w Warszawie naszą szkołę reprezentowali Igor i Mikołaj z klasy 4OTp.
DZIAŁANIA SZKOLNEGO KOŁA CARITAS W PIERWSZYM SEMESTRZE 2022/2023
Szkolne Koło Caritas zainicjowało swoją działalność w nowym roku szkolnym 2022/2023 przyjęciem nowych członków oraz omówieniem harmonogramu działań w pierwszym semestrze. Na kolejnym spotkaniu nowo przyjęci uczniowie otrzymali legitymacje Caritas. Już 22 września wolontariuszki Caritas pomagały niepełnosprawnym uczniom podopiecznym Stowarzyszenia Budujemy Przystań w Radomiu podczas przemieszczania się do różnych miejsc z okazji rozpoczęcia roku szkolnego.
23 września odbyło się spotkanie wyróżnionych za szczególnie aktywną ubiegłoroczną pracę przedstawicieli naszego Koła na uroczystym obiedzie w restauracji Pasja. To spotkanie zaszczyciła swoją obecnością Opiekunka Szkolnych Kół Caritas Diecezji Radomskiej Pani Iwona Stępniewska.
30 września uczniowie Caritas z klas; 1K, 2GbZ, 2ckb pomagali przy sortowaniu odzieży przeznaczonej do paczek wysyłanych na Ukrainę.
21 października nasi wolontariusze uczestniczyli w Galerii Słonecznej w kweście do puszek pod hasłem "Seniorze nie jesteś sam" na lekarstwa dla ludzi starszych i ubogich.
5 listopada uczniowie naszego Koła także kwestowali do puszek dla ludzi starszych i ubogich na MOSiR przy ul. Narutowicza podczas Giełdy Kwiatów i Minerałów.
2 grudnia w nowopowstałym Lidlu przy ul. Wojska Polskiego odbyła się Ogólnopolska Zbiórka Żywności Caritas pod hasłem "Tak. Pomagam", w której także, dla najbardziej potrzebujących, zbierali żywność wolontariusze naszego Koła.
Trochę wcześniej, bo 5 listopada opiekunowie naszego Szkolnego Koła Caritas Grażyna Sitek i Krystian Kuc, w imieniu wszystkich wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas działającego w ZSSiH, otrzymali zaproszenie na Uroczystą Galę z okazji 30-lecia Caritas Diecezji Radomskiej, która odbyła się w Zespole Szkół Muzycznych w Radomiu. Było to podziękowanie i wyróżnienie dla naszego Szkolnego Koła Caritas spośród innych działających w Caritas Diecezji Radomskiej, za trud pracy charytatywnej i gotowość niesienia pomocy w służbie drugiemu człowiekowi.
JASEŁKA 2022
20 grudnia w naszej szkole pod opieką katechetów odbyły się jasełka, w których byli zaangażowani uczniowie wielu klas: 4H, 4Zp, 4Gb, 2GbZ, 2ckb, 1Gb,1GcH,1Z, 1c, 1ka.
ŚWIĘTA CORAZ BLIŻEJ
Support przed i po inscenizacji z okazji Świąt Bożego Narodzenia w wykonaniu uczniów z klas 4Gbp, 2GbZ, 1Z i 1Ga.