Dzień otwarty w SGGW
W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności. Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:
- Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
- Bezpieczeństwo Żywności
- Towaroznawstwo i marketing żywności
- Food Science: Technology and nutrition
Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:
- Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
- Wielki świat mikroorganizmów
- Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
- Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
- Wykonywanie analiz sensorycznych
- Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
- Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)
Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.
fot. K. Kubicka, A. Wachowicz
XXVIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
W dniach 24-26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turnieju, którego tematem przewodnim była "Współczesna Architektura". Do rywalizacji w trzecim etapie o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów. Zuzanna Gil z kl. 3C została laureatką tego konkursu.
W pierwszej części uczniowie mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i poczuć smak rywalizacji, w której mogli zdobyć 30 pkt. Największe emocje towarzyszyły uczestnikom drugiego dnia. Pod bacznym okiem jurorów finaliści wykonywali zadania praktyczne, a stawka była wysoka – 70 pkt. Spod wprawnych dłoni młodych adeptów rzemiosła wyłaniały się wspaniałe formy wykonywane min. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu czy masy marcepanowej.
Dzisiaj możemy już tylko podziwiać te piękne, choć nietrwałe dzieła na zdjęciach.
fot. i opieka M. Morawska
XX Ogólnopolski tydzień bibliotek
Z tej okazji w bibliotece szkolnej odbyła się akcja „podaruj Wolumin bibliotece”.
Pozyskaliśmy 23 książki od czytelników.
Odbył się również konkurs dla chętnych pt: „Odgadnij pisarza po tytule książki”.
Organizatorzy: A. Durlak i M. Stępniewska
Obsługa personelu pokładowego - steward/stewardessa
Kolejna ciekawa lekcja klasy 1OTp i 2OT.
Realizując innowację "Obsługa personelu pokładowego - steward/stewardessa" zapoznaliśmy się z infrastrukturą naszego lotniska Warszawa - Radom.
W roli oprowadzającego absolwent naszej szkoły Robert - obecne pracownik LOT-u.
Dziękujemy było naprawdę inspirująco.
Pracowita grupa kelnerów :)
W ramach zajęć z obsługi kelnerskie młodzi adepci klasy pierwszej filetowali owoce tworząc piękne desery.
POWODZENIA MATURZYŚCI
Aby osiągnąć wielkie rzeczy, musimy nie tylko działać ale i marzyć, musimy nie tylko planować ale i wierzyć. - Anatole France
fot. Jacek Świątek, red.
Pielgrzymka maturzystów na Jasną Górę
26 kwietnia maturzyści z klas 4ga, 4gb, 4h, 4kz, pielgrzymowali na Jasną Górę.
Przed obrazem Matki Bożej prosili o powodzenie na egzaminach oraz o dobry wybór dalszej drogi życiowej.
W drodze powrotnej odwiedzili Klasztor Ojców Dominikanów w Gidlach, gdzie poznali historię sanktuarium oraz nabierali siły przed egzaminami.