Akcja Żonkile
19 kwietnia 2023 roku minęła 80 rocznica wybuchu powstania w getcie warszawskim.
Aby upamiętnić to wydarzenie w naszej szkole odbyła się projekcja filmu o holokauście oraz został zorganizowany wewnątrzszkolny konkurs online dla wszystkich uczniów. Młodzież poznała podstawowe fakty historyczne związane z przebiegiem powstania w getcie warszawskim.
Udział w konkursie wzięli uczniowie z klas 1OT, 1GCH, 1KA, 1C, 1Z, 4GBP, 4GAP, 4H, 4OT, 4GB pod opieką nauczycieli: p. E. Guść, p. B.Górki, p. B. Kotwy, p. A. Zięby, p. G. Sitek.
Z okazji tego wydarzenia młodzież przygotowała kilka tablic informujących o przebiegu powstania , które zostały zaprezentowane na terenie szkoły oraz wystawę książek o holokauście i żonkile, które są symbolem zbiorowej pamięci poległych.
Organizatorzy: Anna Skałbania, Monika Stępniewska, Anna Durlak
Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
30 marca uczniowie klasy 3 Ga uczestniczyli w Dniu Otwartym UP w Lublinie.
Wzięli udział w warsztatach „Fałszowanie żywności” – sprawdzali zafałszowanie soku jabłkowego. Dzięki uprzejmości pracowników UP mogli zobaczyć specjalistyczne pracownie - dr. inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk zaprezentowała pracownię sensoryczną, a mgr inż. Patryk Siczek (absolwent ZSSiH) pokazał pracownię gastronomiczną i przybliżył kierunki kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
W Centrum Kongresowym UP zapoznali się z ofertą kształcenia na wszystkich wydziałach uniwersytetu oraz działalnością kół naukowych.
12 kwietnia Światowy Dzień Czekolady
Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości.
12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco. Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami. W Polsce Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia. Wszyscy wielbiciele słodkiego przysmaku mają więc mnóstwo sposobności, by uczcić doskonałe odkrycie, jakim jest czekolada. Ten dzień uznany został za datę przywiezienia ziaren kakaowca do Europy. Ich odkrywcą i osobą odpowiedzialną za rozpowszechnienie był nie kto inny jak Krzysztof Kolumb. Przełomowy moment miał miejsce w XV wieku, jednak na tabliczkę czekolady musieliśmy czekać jeszcze długo.
Życzenia świąteczne
Życzymy zdrowych, pełnych spokoju i nadziei Świąt Wielkanocnych,
wiosennego optymizmu, wielu ciepłych i radosnych chwil z Najbliższymi. (kartki kl. 2OT, wyroby cukiernicze Szkolne Koło Cukiernicze)
Radio od kuchni - Wielkanocne przygotowania
28.00-30.43 - P. Jarosław Wojciechowski (historia żuru wielkanocnego)
43.12-46.08 - P. Jarosław Wojciechowski (czym różni się żur od barszczu białego)
16.58-22.44 - P. Beata Świąder (mazurki wielkanocne)
33.55-37.18 - P. Jarosław Wojciechowski (jak przygotować tradycyjny żur wielkanocny)
50.08-53.02 - P. Małgorzata Miedzińska (dekoracja stołu wielkanocnego)
14.00-17.01 - P. Zbigniew Nowocień (tradycyjne nakrycie stołu wielkanocnego);
28.49-33.50 - P. Małgorzata Miedzińska (jak zrobić smaczny sernik);
52.29-56.14 - P. Zbigniew Nowocień (pasztet świąteczny)
29.49-33.33 - P. Jarosław Wojciechowski (jak przyrządzić smaczną kaczkę)
18.00-21.03 - P. Marzena Wnęt (świąteczne potrawy z mięs - pieczony mostek cielęcy)
Termin składania deklaracji na sesję LATO 2023
do 7 lutego 2023 r.
do 7 kwietnia 2023 r. - w przypadku ponownego przystępowania do egzaminu przez zdających, którzy nie zdali tego egzaminu w sesji ZIMA 2023
UWAGA MATURZYŚCI
Absolwent, który w złożonej deklaracji przystąpienia do egzaminu maturalnego wskazał przedmiot dodatkowy na poziomie rozszerzonym, ale pomiędzy dniem złożenia deklaracji a 20 kwietnia 2023 r. uzyskał dokumenty wymienione w pkt 2.6.1., może złożyć dyrektorowi szkoły lub dyrektorowi OKE, do którego składał deklarację maturalną, pisemną informację o rezygnacji z przystąpienia do egzaminu maturalnego z tego przedmiotu dodatkowego lub tych przedmiotów dodatkowych na poziomie rozszerzonym.
Pisemną informację (załącznik 5c) należy złożyć nie później niż do 20 kwietnia 2023 r. Dyrektor szkoły niezwłocznie przekazuje tę informację do dyrektora OKE.
Do załącznika 5c należy dołączyć kopie dokumentów uprawniających do rezygnacji z poziomu rozszerzonego, np. świadectwa potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (wyłącznie lub łączone ze świadectwem czeladniczym) ze wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie nauczanym na poziomie technika.
Konkurs kulinarno-językowy "Spab mit Backen – Mein Ostergebäck”
Dnia 31.03 odbyło się w naszej szkole wręczenie nagród w konkursie językowo-kulinarnym "Spab mit Backen – Mein Ostergebäck”.
Konkurs adresowany był do wszystkich uczniów klas 7 i 8 szkół podstawowych w Radomiu i powiecie radomskim. Celem konkursu była promocja naszej szkoły poprzez zachęcenie uczniów do rozbudzenia indywidualnych zdolności kulinarnych oraz motywacja do nauki języka niemieckiego poprzez kształtowanie i rozwijanie umiejętności językowych.
Z przyjemnością oglądaliśmy kreatywne pomysły młodych, zdolnych uczniów. Każdemu uczestnikowi należą się gratulacje za włożony trud i zaangażowanie. Po długich naradach, komisja konkursowa, składająca się z nauczycieli języka niemieckiego oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych wyłoniła następujących zwycięzców:
1 MIEJSCE: Szymon Kwiatkowski PSP nr 20
2 MIEJSCE: Oliwia Kalinowska PSP w Makowcu
3 MIEJSCE: Hubert Kopeć PSP nr 9 oraz Wiktoria Mucha PSP w Makowcu
WYRÓŻNIENIA:
Lena Wójcicka PSP 17
Ada Gadaszewska oraz Norbert Pyrka PSP 17
Maja Korny PSP 20
Kinga Siara PSP w Mniszku
Amelia Czarkowska PSP w Goździe
Julia Głogowska PSP w Wierzchowinach
Serdecznie gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych edycjach!
Organizatorzy: Iwona Sobania, Karolina Sieczkowska-Męzik
Prezentacja szkoły w czasie Dni Otwartych
W pracowni chemicznej (fot. Maja Kwiecień)
W pracowni języka polskiego
W bibliotece
W pracowni hotelarskiej
W pracowni turystycznej (fot. Marysia)
W pracowniach gastronomicznych, cukierniczej i obsługi konsumenta