Media o XIII Festiwalu Zupy
Festiwal Zupy w "Gastronomiku" (cozadzien.pl)
ZAPRASZAMY NA XIII FESTIWAL ZUPY I DNI OTWARTE SZKOŁY
DYREKCJA, GRONO PEDAGOGICZNE I UCZNIOWIE
ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU
ZAPRASZAJĄ NA XIII FESTIWAL ZUPY
POŁĄCZONY Z DNIEM OTWARTYM SZKOŁY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ
31 MARCA 2023 ROKU /PIĄTEK/ W GODZINACH 11.00-14.30
W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY
PRZY UL. ŚWIĘTEGO BRATA ALBERTA 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.
Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły: 31 marca 2023 r. (piątek) w godzinach 11.00-14.30 oraz 01 kwietnia 2023 r. (sobota) w godz. 9.00-13.00
Patronat radiowy Radio Plus Radom
POPRZEDNIE FESTIWALE I DNI OTWARTE SZKOŁY
Nasi uczniowie finalistami XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
Z radością informujemy, że Karolina Rylska z kl. 4 KZ, Aleks Kowalczyk z kl. 4 Zp, Jan Kundys z kl. 4 Zp zostali finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas nauki oraz wynikających z rozwoju własnych pasji.
Maciej Woźniak finalistą XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
W dniach 22- 24 marca 2023 r. odbyła się Olimpiada Wiedzy o Żywieniu pod patronatem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Uczeń klasy 4 Gbp Maciej Woźniak zdobył tytuł FINALISTY! Maciejowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów 🙂
Ogólnopolski Dzień Przedsiębiorczości 2023
Sprzyja podejmowaniu przez młodzież trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.
W tym roku odbył się 22 marca. Wzięli w nim udział uczniowie klas 2h i 3h.
Poprzez udział w programie uczniowie mieli możliwość:
- odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
- zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
- pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.
IX Olimpiada Solidarności w Warszawie
W dniu 15 marca dwójka naszych uczniów Zuzanna Chrzanowska i Aleks Kowalczyk uczestniczyło w wojewódzkim etapie IX Olimpiady Solidarności w Warszawie.
Dziękujemy za solidne przygotowanie się do konkursu i godne reprezentowanie naszej szkoły!
22 marca Światowy Dzień Wody
Woda jest najbardziej rozpowszechnionym, a zarazem najważniejszym związkiem chemicznym na naszej planecie.
To jedyna substancja występująca w trzech stanach skupienia. Woda jako ciecz i lód, pokrywa 70% powierzchni Ziemi, a jako para wodna jest istotnym składnikiem otaczającej atmosfery. Odgrywa ogromną rolę w przyrodzie. Jest niezbędna do procesów życiowych organizmów żywych i roślin.
Rola wody w życiu człowieka jest równie ogromna. W organizmie ludzkim jest jej około 75%, więc jest oczywiste, że zasoby wodne organizmu muszą być stale uzupełniane. Chociaż nie jest składnikiem odżywczym, bez niej nie istniałoby życie. Człowiek pozbawiony pożywienia może przeżyć kilka tygodni, bez wody zginąłby po kilku dniach. Zapotrzebowanie dobowe człowieka na wodę waha się od 21 do 43 ml/kg masy ciała i uzależnione jest od: stanu fizjologicznego, wieku, aktywności fizycznej, warunków klimatycznych, temperatury otoczenia, wilgotności, powietrza Najwięcej wody jest w świeżych warzywach i owocach, które zawierają jej około 90%, a w najmniejszej ilości w pieczywie.