Chatki piernikowe w wykonaniu uczniów klas o profilu cukiernik i technik technologii żywności
Wyniki konkursu na Chatkę piernikową:
I miejsce- Zuzanna Gil klasa 3c
II miejsce - Kinga Adamczyk klasa 3c
III miejsce - Amelia Drela klasa 2ckb
Wyróżnienie dla Zuzanny Osuch klasa 1Z
Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za wykonanie pięknych chatek.
Kolędowanie w bibliotece
W dniach 16.12 i 19.12.2022 w bibliotece szkolnej spotkała się młodzież, która wspólnie kolędowała, czytała fragmenty literatury na temat zwyczajów Świąt Bożego Narodzenia oraz oglądała filmy o tematyce świątecznej w języku angielskim. Uczniowie pod opieką pani B. Kotwy czytali fragmenty z literatury: Chłopi -Władysława Reymonta, W pustyni i w puszczy - H. Sienkiewicza, Opowieść wigilijna - K. Dickensa, Noelka - M. Musierowicz, Dziewczynka z zapałkami - H. Ch. Andersena, Zdążyć przed pierwszą gwiazdką - K. Grocholi, Marcin Kozera - M. Dąbrowskiej oraz poezję: Przy wigilijnym stole - Jana Kasprowicza, Przyjście Mesjasza - Adama Asnyka, Wigilia w lesie - Leopolda Staffa.
Do biblioteki na kolędowanie przybyli: p. E. Zwęglińska, p. A Skwarczyńska, p. G. Sitek, p. K. Kuc, ks. Z. Kominek oraz uczniowie z klas 1C, 1K, 1Z, 2KA, 2CKB, 3GB, 4H, 4GAp, 4GBP. Wszystkim serdecznie dziękujemy za mile spędzony czas podczas przedświątecznego kolędowania.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego 2023 Roku
Organizatorzy
Nauczyciele bibliotekarze
20 grudnia DZIEŃ RYBY
Dlaczego warto jeść ryby?
- Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
- Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwasy omega-3. Należą do nich kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Dobowe zapotrzebowanie na oba te składniki wynosi 250 mg na dobę. Kwasy omega-3 są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W okresie płodowym oraz wczesnym okresie poporodowym są niezbędne do wzrostu mózgu dziecka.
- Spożycie ryb 2-4 razy tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia udaru.
- Dużo witaminy D znajdziemy w rybach tłustych. Najwięcej tej witaminy zawiera śledź.
- Najwięcej witamina A zawierają ryby tłuste. Należą do nich śledź, łosoś, pstrąg i makrela. Witamina A wpływa pozytywnie na proces widzenia. Poprawia odporność i wykazuje efekt terapeutyczny w wielu infekcjach.
- Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w rybach chudych takich jak szczupak czy okoń.
Potrawy z ryb wykonane na zajęciach z pracowni gastronomicznej z klasą 3ka i opiekunem Moniką Adamczyk:
Potrawy z ryb przygotowane na zajęciach z pracowni:
Obchody Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka
Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw.
Każdy człowiek ma prawo do życia, wolności i bezpieczeństwa swej osoby.
W bibliotece szkolnej 9 grudnia odbyły się obchody Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka.
Młodzież z klas 1GB, 1C, 1K, 1 KA, 1GA, 2CKB, 4OT, 4GB, 4ZP oglądała film dotyczący prekursorów walczących o prawa człowieka oraz brała udział w quizie. Pytania do quizu zostały przygotowane przez p. A. Skałbanię, p. M. Stępniewską i p. A. Durlak. Klasy uczestniczące w quizach przybyły do biblioteki pod opieką p. A. Skałbani , p. B. Kotwy, p. A. Zięby, p. E. Różańskiej i p. M. Borodziuka. Uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy A. Skałbania i nauczyciele bibliotekarze.
ZMARŁA PANI BARBARA NOWAK
Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci emerytowanej nauczycielki naszej szkoły Pani Barbary Nowak.
Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się w poniedziałek 12 grudnia 2022 o godzinie 13.00 w Kościele pw. Św. Łukasza w Radomiu na Michałowie (ul. Piastowska), a następnie na cmentarzu komunalnym przy ulicy Witosa-Firlej w Radomiu.
Mikołajkowy Turniej w Piłkę Nożną o Puchar Przechodni Dyrektora Szkoły
Dn. 8 grudnia odbył się Mikołajkowy Turniej w Piłkę Nożną o Puchar Przechodni Dyrektora Szkoły.
W turnieju udział wzięło pięć klas pierwszych.
1 miejsce klasa 1K
2 miejsce klasa 1GA
3 miejsce klasa 1GB
4 miejsce klasa 1H
5 miejsce klasa 1OT
Najlepszym strzelcem turnieju został Bairoian Ramaz z klasy 1H.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za sportową rywalizację i życzymy wesołych świąt oraz dużo prezentów pod choinką.
8 grudnia DZIEŃ GRUSZKI
Gruszki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Te owoce, często niedoceniane powinny się znaleźć w naszej diecie. Są doskonałym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Posiadają wiele korzystnych i przeróżnych właściwości prozdrowotnych.
Ciekawostki o gruszkach:
- Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
- Są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.
- Gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
- Bor zapobiega również utracie wapnia z kości w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
- Podobnie jak jabłka, gruszki są szczególnie bogate we fruktozę i sorbitol.
- Choć charakteryzują się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 63 kcal.
- Stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i fenoli. Antyoksydanty, takie jak witamina A czy C obecne w gruszkach, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
- Występujące w gruszkach komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Są to komórki tkanki wzmacniającej.
- Zawierają fruktozę oraz błonnik, które ułatwiają wypróżnianie się.
- Gruszka jako składnik zdrowej diety może przeciwdziałać zapaleniu dróg moczowych, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Odpowiada za to obecna w niej arbutyna, która wykazuje działanie bakteriobójcze.
- Ekstrakt z gruszek stosowany jest do szamponów. Wygładza włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek.
- Napar ze świeżych skórek gruszy wykorzystywany jest jako okłady na trudno gojące się rany i owrzodzenia.
W przeddzień ŚWIĘTA GRUSZKI w naszej szkole odbył się QUIZ O GRUSZKACH zorganizowany przez Szkolną Poradnię Dietetyczną. Było wesoło, kolorowo i zdrowo.
Koordynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta.
Potrawy z gruszek wykonane na zajęciach pracowni z P. Marzeną Wnęt.