WEWNĄTRZSZKOLNY KONKURS PATRIOTYCZNY - Lekcja historii
W bibliotece szkolnej odbyły się obchody Święta Odzyskania Niepodległości. Młodzież z klasy 1GA, 1GB, 1GCH, 1OT, 1K, 1KA, 1CKP, 2KA, 3H, 3KZ, 4GAP, 4OT oglądała film pt: Przystanek Niepodległość oraz brała udział w quizie o tematyce patriotycznej. Pytania do quizu zostały przygotowane przez p. Annę Skałbanię i p. Milenę Wasilewką-Kaniowską. Wstęp do Lekcjii historii poprowadził p. Michał Borodziuk. Klasy uczestniczące w quizach przybyły do biblioteki pod opieką p. Anny Skałbani , p. Barbary Kotwy, p. Agnieszki Zięby i p. Michała Borodziuka. Uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach Święta Niepodległości.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy p. Anna Skałbania i nauczyciele bibliotekarze.
Martinstag
Dzień Świętego Marcina - święto patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy – Marcina z Tours.
Według legendy, Martin von Tours urodzony około 1700 lat temu (316 n.e) na terenie obecnych Węgier był rzymskim żołnierzem. Pewnego mroźnego zimowego dnia przed bramą miasta Amiens (obecnie Francja) jadąc na koniu zauważył zmarzniętego i głodnego żebraka. Marcin zatrzymał się i ulitował nad biednym. Swoim mieczem przeciął swój ciepły płaszcz na dwie części i jedną podarował żebrakowi. Następnej nocy po tym wydarzeniu przyśnił się Marcinowi ów żebrak i objawił się jako Chrystus. Marcin porzucił wojsko, ochrzcił się i znalazł sens życia w pomaganiu bliskim. Później został biskupem Tours i był bardzo lubiany. Po śmierci został wyświęcony a jego ostatnia droga była właśnie 11 listopada.
Rogale świętomarcińskie wypiekane od ponad 100 lat w Poznaniu, zrobione z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową królują na stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski hucznie świętuje imieniny św. Marcina. W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone – pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.
Obchody Martinstag w naszej skole na długiej przerwie przygotowali uczniowie klas turystycznych pod opieką P. Karoliny Sieczkowskiej-Męzik i P. Barbary Macieja.
Lista szkół zakwalifikowanych do IX Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – przysmaki lasu"
1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich - Radom
2. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego – Kielce
3. Niepubliczne Technikum Zawodowe - Kielce
4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego – Pionki
5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich - Radom
Konkurs odbędzie się 17.11.2022 (czwartek).
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15. Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. Świętego Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1).
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy.
Organizatorzy konkursu
8 listopada 2022 - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Prawidłowa dieta, a więc i właściwy bilans energetyczny, mają ogromne znaczenie dla życia i zdrowia dzieci i młodzieży, ale także osób dorosłych. Poznanie i stosowanie na co dzień zasad prawidłowego odżywiania może przyczynić się do lepszej kondycji fizycznej i samopoczucia, a więc do uzyskania większego komfortu życia. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, najważniejszym elementem posiłków powinny być warzywa i owoce. Warto sięgać po nie 5 razy dziennie w łącznej ilości minimum 400 gramów.
Dlaczego aż tyle?
- Są to produkty bogate w składniki bioaktywne, czyli te, które pozytywnie oddziałują na cały organizm i funkcjonowanie poszczególnych jego układów. Chodzi o witaminy, składniki mineralne, ale też błonnik czy zdrowe węglowodany, które są źródłem energii do działania.
- Warzywa i owoce możemy jeść w różnej formie, surowej, gotowanej, ale także płynnej. Jedna szklanka soku (ok. 200 ml) może zastąpić 1 z 5 porcji warzyw i owoców w codziennej diecie. Pamiętajmy też o produktach pełnoziarnistych, nabiale, ale i zdrowych olejach roślinnych czy właściwym nawodnieniu.
- Warto też zwracać uwagę na wspomniany bilans energetyczny, czyli dostosowanie kaloryczności diety do codziennego trybu życia i aktywności. Jeśli codzienne menu będzie zbyt kaloryczne, a nasza aktywność fizyczna zbyt niska, nie unikniemy przyrostu masy ciała, a to już pierwszy krok do nadwagi, otyłości i problemów zdrowotnych.
- Dlatego produkty o niskiej kaloryczności, a do takich należą bezsprzecznie owoce, warzyw oraz soki, stanowią zdrową alternatywę pełną witamin, składników mineralnych i wielu różnych fitozwiązków, w tym antyoksydantów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
31 października DZIEŃ DYNI
Dynia, podobnie jak ogórek, cukinia, kabaczek, melon i arbuz, należy do rodziny dyniowatych. Powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9), zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów, nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
- Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn – zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
- Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
- Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.
- Wpływając m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
- Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
- Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
W dniu 26.10. 2022 w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO DYNI.
Na zajęciach z pracowni gastronomicznej w klasie 2ga pod opieką P. Marzeny Wnęt uczniowie wykonali pierogi z nadzieniem serowo dyniowym, frytki z dyni z surówką z kiszonej kapusty i ciasto dyniowe, a w klasie 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk tartę z nadzieniem z dyni i wanilii, zupę krem x dyni z prażonymi migdałami, placuszki serowe z pianką z dyni.