20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.

Back to top