III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych
8 kwietnia w Kielcach odbyły się III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych, podczas których młodzi kucharze stanęli do rywalizacji o tytuł najlepszych w kraju.
Do finału mistrzostw zakwalifikowali się Piotr Tonowicz i Vasyl Baraniuk z klasy 3ka.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dziewięciu porcji dania głównego z łososiem, śmietaną 31% i pieprzem cytrynowym jako obowiązkowymi składnikami. Na wykonanie potraw uczestnicy mieli 150 minut. Piotr i Vasyl przygotowali roladę łososiową z ryżem, warzywami i sosem śmietanowo–pomarańczowym.
Oceniane były walory smakowe, zdrowotne i wizualne, organizacja pracy, właściwe wykorzystanie technik kulinarnych, poziom przygotowania receptury, poziom przygotowania zespołu, a także odpowiednie gospodarowanie odpadkami i czas. Ogromnym wyróżnieniem dla uczestników była obecność legend polskiej sceny kulinarnej – Karola Okrasy i Kurta Schellera, którzy zasiedli w jury.
Za przygotowanie dania konkursowego zespół reprezentujący naszą szkołę zajął czwarte miejsce. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Przygotowania do konkursu:
Cyfrowy ślad – co warto o nim wiedzieć i jak go kontrolować?
Cyfrowy ślad to wszystko, co zostawiasz po sobie w internecie – czasem świadomie, a czasem zupełnie przypadkiem. Nie tylko zdjęcia lub filmiki wrzucone na portale społecznościowe, ale każdy Twój ruch w sieci zostawia po sobie ślad. W internecie budujesz swój wizerunek – tak samo, jak w realnym życiu, dlatego warto świadomie zarządzać swoją obecnością online.
Cyfrowe ślady
✓ Media społecznościowe–wszystko, co publikujesz lub z czym wchodzisz w interakcję, wpływa na Twój wizerunek (m.in. posty, komentarze, polubienia).
✓ Lokalizacja GPS – jeśli masz ją włączoną, aplikacje mogą wiedzieć, gdzie jesteś, o której godzinie wychodzisz z domu, a nawet jak często bywasz w szkole.
✓ Preferencje i aktywność – platformy zapamiętują, co lubisz oglądać, jakie gry i filmy wybierasz, jak długo z nich korzystasz i na tej podstawie podpowiadają Ci treści i reklamy.
✓ Historia wyszukiwania – każda fraza wpisana w wyszukiwarkę jest rejestrowana i może wpływać na personalizację reklam oraz rekomendacje.
Kilka wskazówek, jak minimalizować swój cyfrowy ślad
1. Kontroluj ustawienia prywatności swoich kont. Ustaw swoje profile w mediach społecznościowych jako prywatne – wtedy tylko wybrane osoby zobaczą Twoje publikacje.
2. Nie podawaj więcej danych osobowych niż to konieczne. W sieci nie musisz dzielić się wszystkim. Podawaj tylko te informacje, które są niezbędne. Nie publikuj numeru telefonu, ani adresu zamieszkania.
3. Zastanów się dwa razy zanim coś opublikujesz w sieci. To, co dziś wydaje się zabawne, w przyszłości może być powodem do wstydu. Zanim coś udostępnisz w Internecie zadaj sobie pytanie: czy chciałbym, żeby to zobaczyli: nauczyciele, rodzice albo przyszły pracodawca?
4. Zwróć uwagę, czy osoba znajdująca się na zdjęciu wyraziła zgodę na jego publikację. Nie publikuj treści, które mogłyby kogoś obrazić lub zranić.
PAMIĘTAJ! Termin „cyfrowy ślad” odnosi się do opisania całokształtu działań w sieci, w tym publikacji zdjęć i danych osobowych. Mogą je wykorzystać cyberprzestępcy np. do kradzieży tożsamości. Informacje dostępne w internecie mogą mieć negatywny wpływ na Twoją reputację.
Ciekawostki o jajkach
Mogą być miniaturowe, wielkości ziarenka grochu, lub sięgać rozmiarów nawet sporej piłki. Mają także różne kształty i kolory, chociaż te nam najbardziej znane są białe lub brązowe. Mowa oczywiście o jajkach. Choć dla nas tak codzienne i oczywiste, skrywają w sobie mnóstwo ciekawostek, które warto poznać.
Ważące średnio 60 gram jajo kurze dostarcza nam 90 kcal energii, 25 proc. niezbędnych, doskonale zbilansowanych aminokwasów, związków mineralnych i witamin.
W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura (m.in. B12, ale też A+E) oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca.
Białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów uznawane jest jednym z dwóch wzorców białka idealnego. Jajka zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka oraz korzystne dla naszego organizmu tłuszcze, między innymi kwas linolowy i lecytynę. Tłuszcze te, szczególnie lecytyna, mają korzystny wpływ na procesy myślowe oraz koncentrację, przyswajanie wiedzy i logiczne myślenie.
Żółtko jajka zawiera składniki ważne dla zdrowia. Są to: ksantofil i luteina. Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.
Szkolne Koło Caritas dla potrzebujących
W Wielki Czwartek osoby ze Szkolnego Koła Caritas pomagały w akcji organizowanej przez Caritas Diecezji Radomskiej, podczas której rozdawane były posiłki oraz paczki świąteczne osobom potrzebującym i samotnym.
Wesołych Świąt
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego Alleluja.
Dzień Czekolady
Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia w roku 2025 roku.
Czekolada uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw.
Czekolada jest produktem bogatym w wartościowe mikroelementy i substancje odżywcze, dlatego nie warto eliminować jej ze swojej diety – w swoim składzie zawiera m.in.: magnez, potas, żelazo, cynk, flawonoidy, miedź, niacyna, antyoksydanty, witaminy: A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Czekolada a ciśnienie tętnicze Czekolada uznawana jest za źródło bogate we flawonoidy, czyli substancje organiczne naturalnie występujące w roślinach. Flawonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian niedokrwiennych w naczyniach wieńcowych. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady korzystnie wpływa na zdrowie osób zmagających się z problemami z sercem i zbyt wysokim ciśnieniem. Przeciwutleniacze zawarte w kakao odpowiadają za poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, pomagają więc obniżać ciśnienie tętnicze.
Czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada poprawia nastrój, co doceniają zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.( https://zywienie.medonet.pl/)
Cezary Cielniak z klasy 3H wicemistrzem pięknego czytania!
Z radością informujemy, że uczeń naszej szkoły – Cezary Cielniak z klasy 3H – zdobył tytuł Wicemistrza w IX Regionalnym Konkursie Pięknego Czytania!
To wyjątkowe osiągnięcie jest dowodem nie tylko na wrażliwość literacką, ale i na niezwykłą kulturę słowa. Cezary oczarował jury piękną interpretacją tekstu, udowadniając, że sztuka czytania może być prawdziwą pasją.
Gratulujemy sukcesu i życzymy dalszych literackich triumfów!