28.03.2025 - XV Festiwal Zupy
W programie m.in.: pokaz kelnerski – koktajle – degustacja, nakrycia śniadań, pokazy cukiernicze – degustacja, carving, konkurs Posiekani, prezentacja zawodów oraz pracownia dietetyczna, doradztwo zawodowe, średniowieczna kuchnia polska - stoisko średniowiecznego handlarza ulicznego, przekąski, quizy i zagadki językowe, pokazy fizyczne, rozstrzygnięcie konkursu „Spaβ mit Backen - Mein Ostergebӓck”, doświadczenia biologiczno-chemiczne, gra terenowa, quizy językowe typu Kahoot, konkurs ze znajomości Włoch, nauka zwrotów w języku włoskim, animacje, lotnisko, język migowy, Szkolny Klub Europejski i wiele innych atrakcji,
DEGUSTACJA i PLEBISCYT NA NAJLEPSZĄ ZUPĘ
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu
Wspaniałe wieści z Gdyni, gdzie w dniach 20-22 marca odbywał się Finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Nasza uczennica Daria Kowalska z klasy 5G uzyskała TYTUŁ FINALISTY!!!
W tegorocznej olimpiadzie w etapie szkolnym wzięło udział 6 tys. uczestników, w etapie okręgowym 684, a ścisłym finale 59. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady była „Żywność wspierająca odporność”.
Jak wyglądały zmagania?
Etap centralny składa się z części pisemnej i części praktycznej. Część pisemna obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania tematyki wiodącej, z zakresu obsługi konsumenta i gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. Część praktyczna obejmuje wykonanie zadania polegającego na: sporządzaniu i ekspedycji dań (zup, potraw zimnych, gorących, deserów i napojów), serwowaniu dań i napojów, organizowaniu i wykonywaniu usług gastronomicznych.
Uzyskany tytuł uprawnia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie.
Gratulacje dla Darii!!!
ZAPRASZAMY NA XV FESTIWAL ZUPY I DNI OTWARTE SZKOŁY
DYREKTOR, GRONO PEDAGOGICZNE
ORAZ UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ
SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU
ZAPRASZAJĄ RODZICÓW I UCZNIÓW ZAINTERESOWANYCH NAUKĄ W NASZEJ SZKOLE
ORAZ EMERYTOWANYCH NAUCZYCIELI, PRACOWNIKÓW,
ABSOLWENTÓW I SYMPATYKÓW SZKOŁY
NA XV FESTIWAL ZUPY,
KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ W PIĄTEK, 28 MARCA 2025 R. W GODZINACH 10.30-14.30
W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY MIESZCZĄCEJ SIĘ W RADOMIU PRZY UL. ŚW. BRATA ALBERTA 1 (OS. PRĘDOCINEK), TEL. 48 366 29 96
Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:
28 marca 2025 r. (piątek) godz. 10.30-14.30
29 marca 2025 r. (sobota) godz. 9.00-13.00
POPRZEDNIE FESTIWALE I DNI OTWARTE SZKOŁY:
Międzyszkolny konkurs z języka niemieckiego dla klas 7 i 8
ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH ORAZ ZGODA NA WYKORZYSTANIE WIZERUNKU DZIECKA
Goście z Turcji w naszej szkole
W dniu dzisiejszym w naszej szkole gościliśmy uczniów i nauczyciela z Turcji.
Grupa przyjechała do nas w ramach wymiany międzynarodowej i uczestniczy w zajęciach.
Mistrzostwa Młodych Kelnerów
Mikołaj Wojciechowski z klasy IV OTK znalazł się w czołówce najlepszych kelnerów w Polsce.
Zieleń to narodowy kolor Irlandii, nawiązujący do trawiastego krajobrazu wyspy i symbolizujący koniczynę przypisywaną tradycyjnie świętemu Patrykowi
19 marca w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Świętego Patryka!
Była to doskonała okazja, aby lepiej poznać kulturę Irlandii i świetnie się bawić. Uczniowie brali udział w różnorodnych zabawach i quizach, sprawdzając swoją wiedzę na temat tego święta. Nie zabrakło prezentacji o Irlandii i jej tradycjach.
Atrakcją okazała się fotobudka, gdzie uczniowie mogli zrobić sobie zabawne zdjęcia z zielonym skrzatem.
Cieszy nas fakt, że uczniowie z zaangażowaniem celebrowali Dzień Świętego Patryka, zakładając coś zielonego na siebie, zdobiąc korytarz w barwy flagi irlandzkiej.
Całość obchodów tego dnia uświetniła degustacja kruchych ciastek irlandzkich, trójkolorowych galaretek oraz zielonego ciasta przygotowanych przez naszych uczniów.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przybycie, aktywny udział i wspólną zabawę. Jesteśmy wdzięczni uczniom za ogrom pracy włożonej w przygotowania. Takie lekcje nigdy się nie nudzą!
Nauczyciele języka angielskiego
Eliminacje do IX Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania
W dniach 17, 18, 19 marca odbyły się w bibliotece eliminacje do IX Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania. Wszystkim, którzy wzięli w nich udział bardzo dziękujemy. Wyróżnienie zdobyli uczniowie z klasy 2KA Kornelia Wrona i Mikołaj Dąbrowski (nauczyciel języka polskiego p. Barbara Kotwa), Wiktoria Piwowarczyk z klasy 2GB (nauczyciel języka polskiego p. Barbara Kotwa), uczeń z klasy 3H Cezary Cielniak (nauczyciel języka polskiego p. Izabela Tomczyk-Spólna).
Zapraszamy do udziału do kolejnych konkursach.
Nauczyciele bibliotekarze.
15 marca - Dzień Piekarza i Cukiernika
Są takie dni, którym warto poświęcić chwilę. Zwłaszcza, gdy z tej okazji można przygotować coś pysznego. Takim dniem było Święto Piekarzy i Cukierników.
Tradycja, a nowoczesność
Rzemiosło piekarskie i cukiernicze to sztuka, która łączy w sobie tradycję, kreatywność i precyzję. Piekarze i cukiernicy nie tylko tworzą pyszne chleby, bułki czy ciasta, ale także kształtują smaki, które zostają w pamięci na zawsze. Dlatego też dzień 15 marca to doskonała okazja, aby docenić trud ich pracy i oddać hołd tym niezwykłym zawodom. Jednym z kluczowych elementów, który wyróżnia piekarzy i cukierników, jest ich zdolność do łączenia tradycji z nowoczesnością. Choć receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie, to zawsze znajdują się nowe, innowacyjne podejścia do przygotowywania wypieków. Nowoczesne technologie, świeże składniki i eksperymenty smakowe pozwalają na ciągłe udoskonalanie i wprowadzanie nowych, fascynujących smaków do świata pieczywa i słodkości.
Dzień Piekarza i Cukiernika to również doskonała okazja, aby zastanowić się nad rolą, jaką odgrywają ci rzemieślnicy w społeczeństwie. Ich praca nie tylko dostarcza nam pyszności do jedzenia, ale również pełni ważną rolę społeczną. Kawa czy herbata z pysznym ciastem potrafią połączyć ludzi, a świeży chleb jest często centralnym punktem rodzinnych posiłków. To także doskonała okazja do dzielenia się słodyczami z najbliższymi, tworząc chwile wspólnego delektowania się kulinarnymi arcydziełami.
"Rok przed dyplomem"
7 marca 2025 roku odbył się regionalny etap Ogólnopolskiej Olimpiady Zawodowej „Rok przed dyplomem”. W sześciu ośrodkach regionalnych, do II etapu przystąpiło 569 uczniów z 194 zespołów reprezentujących 69 szkół technicznych zlokalizowanych w 12 województwach. W przygotowanie uczniów do Olimpiady zaangażowało się ponad 200 nauczycieli przedmiotów zawodowych. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły: technik hotelarstwa 4h i technik organizacji turystyki 4otk z opiekunami P. U Tusiek i P. B.Górką Olimpiada organizowana jest pod honorowym patronatem: Wojewody Lubelskiego, Marszałka Województwa Lubelskiego, Lubelskiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Lublin, Rektora Politechniki Lubelskiej, Polskiego Towarzystwa Informatycznego, PKP Intercity, Fundacji VCC.
Uroczysta inauguracja Ogólnopolskiej Olimpiady, transmitowana do wszystkich ośrodków regionalnych odbyła się w Zespole Szkół Energetycznych im. prof. Kazimierza Drewnowskiego w Lublinie, w ośrodku, w którym do etapu regionalnego przystąpiło 366 uczniów. Uczestnicy wysłuchali wykładów tematycznych „Cybermocni ???”, Pan dr inż. Grzegorz Kozieł, adiunkt Wydziału Elektrotechniki i Informatyki Politechniki Lubelskiej, "Certyfikacja umiejętności informatycznych", Pan Wojciech Kulik, v-ce Prezes o. lubelskiego Polskiego Towarzystwa Informatycznego, "Certyfikacja umiejętności zawodowych", Pani Anna Kabasa - specjalista ds. analiz projektowych i współpracy B2B Fundacji VCC.