Jeszcze jeden sukces naszej szkoły!
4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:
- smoothie
- zakąskę gorącą
- deser
Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.
III MIEJSCE w Mistrzostwach Radomia wywalczyła drużyny dziewcząt z ZSSiH . Gratulacje.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2298898573719257&set=pcb.2298898753719239&type=3&theater
CZERWIEC MIESIĄCEM OBCHODÓW 50 ROCZNICY ŚMIERCI MARKA HŁASKI
W bibliotece z tej okazji została przygotowana gazetka z życiorysem i twórczością tego pisarza. Zapraszamy.
Spotkania z rodzicami
Spotkania z rodzicami odbędą się 30 maja 2019 r. (czwartek) o godzinie 16.00.
Lekkoatletyka. Trzy medale dla naszych uczniów!
Dnia 28 maja uczniowie Naszej Szkoły rywalizowali w międzyszkolnych zawodach lekkoatletycznych w ramach XV Radomskiej Olimpiady Młodzieży.
Współzawodnictwo zakończyło się sporym sukcesem. Srebrny medal wywalczył w skoku w dal Dominik Maj z klasy 2PC. Podobne osiągniecie czyli srebrny medal w pchnięciu kulą otrzymał Aleksander Wolszczak z klasy 1GB. Po zaciętej walce w rzucie oszczepem brązowy medal trafił do uczennicy Adrianny Lao z klasy 1Z.
Wszystkim zwycięzcom gratulujemy sukcesów sportowych.
Doradztwo zawodowe w bibliotece
Przez cały rok szkolny nauczyciele biblioteki gromadzą czasopisma z zakresu doradztwa zawodowego: Food service, Przegląd gastronomiczny, Przemysł spożywczy, Przegląd piekarski i cukierniczy, Szef kuchni, Gospodarka mięsna. Czasopisma są udostępniane uczniom oraz nauczycielom w czytelni i na zajęcia edukacyjne.
Gromadzone i udostępniane są również materiały informacyjne z zakresu doradztwa zawodowego nauczycielom:
- przykłady propozycji zajęć warsztatowych,
- scenariusze zajęć edukacyjnych,
- poradniki metodyczne.
W czytelni znajduje się tablica z informacją o stronach internetowych, na temat ścieżek kariery zawodowej oraz możliwościach dalszego kształcenia.
Nauczyciele- bibliotekarze
Powodzenia na maturze
Uroczyste zakończenie roku szkolnego klas czwartych odbyło się 26.04.2019 r. na sali gimnastycznej. Pan dyrektor Radosław Starczewski, wszystkim absolwentom życzył powodzenia na egzaminach i w dorosłym życiu. Były kwiaty dla nauczycieli, dla uczniów nagrody i dyplomy. Po zakończeniu akademii absolwenci udali się do swoich klas na spotkanie z wychowawcami.
Uczniowie klas młodszych skierowali do starszych kolegów słowa wielkiego Polaka, Jana Pawła II: Czasem nie zaszkodzi, jak się nad sobą zamyślisz. To lepsze niż gdybyś miał lekkomyślnie przeżywać swą młodość i gubić wielki skarb, wielki niepowtarzalny skarb, który w sobie nosisz, którym jesteś Ty sam – każdy, każda. Od młodszych koleżanek i kolegów maturzyści przyjęli najlepsze życzenia radości zasiewu, wytrwałości oczekiwania i najpiękniejszych zbiorów tam, gdzie codziennie zostawicie swoje serce, swój umysł i swoje siły.
NASI KUCHARZE NAJLEPSI W POLSCE
Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.
Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.
Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.
Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
12 kwietnia 2019 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowały:
w bloku Gastronomia - Klaudia Aderek z klasy 4gc
w bloku Technologia żywności - Magdalena Wesołowska z klasy 3 gz.
Dziewczyny musiały rozwiązać test oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do kolejnego etapu. Dziękujemy Klaudii i Magdzie za wzięcie udziału w olimpiadzie i za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.