Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Previous Next Play Pause

Dwudziesty ósmy maja godzina 5.19 – tak, tak data i godzina bardzo ważna dla nas – o tej porze (prawie) na fermatę (przystanek) przy Pizza Tripoli podjeżdża autobus liniowy i zaczyna się nasza przygoda. Podróż, no cóż tylko 5, 5 godziny z pięknymi widokami za oknem, autostradą i tunelami wydrążonymi w litej skale. I dotarliśmy z 20 min poślizgiem na stację Tiburtina. Dalej metrem z przesiadkami i jesteśmy: przed nami drogowskaz Basilica ST.Pietro prosto, no to idziemy na spotkanie przygody. Pierwsze wrażenia – strasznie dużo wszędzie turystów, ale nam to nie przeszkadza, po spotkaniu przy fontannie z przewodnikiem wiemy już gdzie jesteśmy i że czeka nas tylko 40 min czekania do wejścia do Bazyliki. W czasie przejścia w kolejce wiemy już wszystko o historii Rzymu, Watykanu – czas upływa szybko, jeszcze tylko przejście bezpieczeństwa (bramka, strażnicy i sprawdzanie zawartości torebek) i jesteśmy w środku. Bazylika cudna, złudzenie optyczne pozwala stwierdzić, że jest mała, rzeczywistość godzinę później potwierdza jej ogrom i zawartość. Freski, łuki, malowidła, znane postacie twórców (Michał Anioł itp.) i najważniejsze grób Jana Pawła II – cisza, zamyślenie i refleksja. Kończymy Watykan i śladami bohaterów Aniołów i Demonów udajemy się do Zamku Anioła. Czas na porcję informacji i toaletę. Biegniemy dalej. Wąskimi uliczkami, skwerkami pełnymi zapachów pizzy i palonej kawy docieramy do Pizza Navone, mekki malarzy i artystów przed nami fontanna Czterech rzek. Informacje, zdjęcia, chwila czasu wolnego i dalej do Panteonu, Fontanny di Trevi, posiedzieć na Schodach Hiszpańskich, zobaczyć Kapitol, Forum Romanum i wreszcie zakończyć nasz zwiedzania przy Coloseum. Pełni wrażeń, informacji i obrazów w głowie wsiadamy do metra kierunek Tiburtina, teraz już tylko kanapka, kawa, cola i wsiadamy do autobusu (godz.18.00). Przed nami 5,5 godziny jazdy.
Program Roma Andata e Ritorno un Giono (Rzym wyjazd i przyjazd w jeden dzień) uważamy za zrealizowany w 150% . Jutro kolejny dzień stażu. A co robiliśmy na stażu już po powrocie do Polski.
Stażyści programu Leonardo da Vinci z opiekunem.

 

 

Uczestnicy projektu zamiast pocztówek, przesłali nam kilka zdjęć, abyśmy mogli poczuć klimat Włoch.
Po kolejnym tygodniu pracy i nauki (języka włoskiego) byliśmy w Wenecji. Zamiast opowieści piękne zdjęcia.
Pozdrawiamy stażyści:)

  

W dniach 10.09 – 17.09.2011 6-osobowa grupa uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu uczestniczyła w wymianie młodzieży ze szkołą Fachgymnasium Georg-von-Langen-Schule w Holzminden (Dolna Saksonia – Niemcy). Celem nawiązanej współpracy oraz przeprowadzonego programu jest min. stymulowanie rozwoju uczniów, którzy pragną poszerzyć znajomość języków obcych, bliżej poznać język niemiecki oraz kulturę Niemiec, rozwijanie tolerancji, zwalczanie przesądów i stereotypów a także twórcza i kreatywna praca.
Głównym organizatorem wymiany ze strony polskiej była nauczycielka języka niemieckiego p. Barbara Macieja. Stronę niemiecką reprezentowała p. SabrinaDorusch. W czasie 8-dniowego pobytu grupa polsko–niemiecka zwiedziła stolicę Dolnej Saksoni – Hanower oraz inne miasta, m.in. Hameln, Bodenwerderoraz Höxter ze średniowiecznym zamkiem Corvey. Delegacja z Radomia została również powitana i przyjęta przezwładze lokalne LandkreisHozlminden. W czasie tego spotkania Pan starosta zaprezentował gościom z Polski walory turystyczne, uprzemysłowienie oraz osobliwości regionu.
Młodzież niemiecka przygotowała dla swoich gości wiele atrakcji, m.in. wyjścia do kawiarni i klubów, zwiedzanie lokalnego browaru, grill oraz zwiedzanie urokliwej okolicy nad rzeką Wezerą. Grupa polskich uczniów uczestniczyła ponadto w zajęciach lekcyjnych ze swoimi kolegami i koleżankami z Niemiec.
Język nie stanowił żadnej bariery. Dzięki wymianie polsko–niemieckiej uczniowie mieli możliwość poznać swych sąsiadów i ich kulturę. Uczniowie żegnali się z żalem i łzami w oczach…
W maju 2012 kolejna grupa z Holzminden przyjedzie do Radomia.
Projekt wsparła fundacja Polsko Niemiecka Współpraca Młodzieży w Warszawie.

W dniach 4-10.06.2011 r. uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich gościli w swoich domach koleżanki i kolegów z Holzminden (Niemcy).

Była to druga wizyta młodzieży z niemieckiej szkoły. Podczas tygodniowej pobytu polscy i niemieccy uczniowie mieli okazję wzajemnie się poznać, brać udział we wspólnym projekcie historycznym, zawodach sportowych i kulinarnych, zwiedzić Radom i jego okolice, poznać przy tym kulturę i obyczaje panujące w naszym kraju.

Głównym punktem programu była wycieczka do muzeum w Oświęcimiu, która wzbudziła wiele emocji. Uczniowie w skupieniu wysłuchali opowiadania przewodnika. Byli wstrząśnięci losem więźniów i okropieństwem wojny.
Obok uczestnictwa w projekcie historycznym, goście z Niemiec zwiedzili Kraków. Byli pod urokiem tego pięknego miasta.

Młodzież integrowała się podczas wyjść na basen, do klubu, robiąc zakupy, czy podczas wspólnego grilowania. W ostatni wieczór odbyło się ognisko, w czasie którego uczestnicy wymiany wspominali wspólnie spędzony czas. Okazało się, ze zarówno dla gości jak i dla gospodarzy spotkanie to było bardzo interesujące i pouczające. Zostały przezwyciężone początkowe przesądy i trudności, zawiązało się wiele przyjaźni, które z pewnością będą kontynuowane także poza projektem. Goście wyjechali z Polski zauroczeni naszą kuchnią, krajobrazem i gościnnością.

We wrześniu młodzież z „gastronomika” wyjedzie z rewizytą do Niemiec.

Koordynatorami projektu wymiany uczniowskiej ze strony polskiej były: Barbara Macieja oraz Paulina Łoboda, ze strony niemieckiej Sabrina Dorusch.

Back to top