Rekrutacja 2025/2026
Już w piątek rozpoczynamy rekrutację do szkoły. Na złożenie wniosku o przyjęcie do szkoły macie czas od 16 maja do 28 maja do godziny 15:00.
ZAPRASZAMY.
Oferta edukacyjna na rok szkolny 2025/2026
Oferta edukacyjna dla absolwentów szkół podstawowych
TECHNIKUM - 5 letnie
technik hotelarstwa
technik organizacji turystyki
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik technologii żywności
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - 3 letnia
cukiernik
kucharz
kelner
klasa wielozawodowa (praktyka u pracodawcy) - kucharz, piekarz, cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (uczeń kształci się w jednym z wymienionych zawodów)
pracownik pomocniczy gastronomii (dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną)
pracownik pomocniczy obsługi hotelowej (dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną)
Szkoła branżowa II stopnia - 2 letnia
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik technologii żywności
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych technikum będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: chemia, geografia, biologia, fizyka.
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych branżowej szkoły I stopnia będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: biologia, fizyka, chemia, historia, wos, geografia, informatyka.
Punkty będą przeliczane według następujących zasad, za oceny wyrażone w stopniu:
celującym – przyznaje się po 18 punktów;
bardzo dobrym – przyznaje się po 17 punktów;
dobrym – przyznaje się po 14 punktów;
dostatecznym – przyznaje się po 8 punktów;
dopuszczającym – przyznaje się po 2 punkty.
NABÓR DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
odbywa się poprzez stronę: naborpg.oswiatawradomiu.pl
Wniosek wraz z dokumentami należy dostarczyć do szkoły pierwszego wyboru
Sposób przeliczania na punkty osiągnięć: rozporządzenie w sprawie rekrutacji do szkół ponadpodstawowych
Popularne artykuły
- II miejsce reprezentacji chłopców w XXI Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży w piłce siatkowej szkół ponadpodstawowych
- RODZINA W HOTELU
- Londyn
- Konkurs Mistrza Noża POSIEKANI 2025
- Cezary Cielniak z klasy 3H wicemistrzem pięknego czytania!
- Mistrzostwa Młodych Kelnerów
- XV FESTIWAL ZUPY w obiektywie Jacka Świątka
- Praca, work, lavoro …
Zapach świeżych ziół i przypraw w restauracji Abocar, niewidzialna siła housekeepingu i włoskie słodkości w cukierni Bianchi Riccione
W samym sercu zabytkowego centrum Rimini znajduje się restauracja Abocar Due Cucine. Abocar Dwie Kuchnie "to dialog z subtelną równowagą, nieustanne poszukiwanie fuzji tradycji, doświadczeń, produktów i ludzi, to miejsce gdzie można doświadczyć magii bycia razem poprzez doświadczenie kuchni bez granic" (tak piszą o sobie). To kuchnia, w której jest bardzo dużo świeżych sezonowych ziół i warzyw, ryb i owoców morza. Menu jest stale aktualizowaną książką (co 60 dni), a ludzie którzy je tworzą poszukują i odkrywają nowe połączenia, eksperymentują z nowymi daniami.
W czasie praktyk wykonujemy obróbkę wstępną surowców: szałwii, estragonu, bazylii, oregano, kolendry, pokrzywy, warzyw, krewetek, omułek, ośmiorniczek, kalmarów, ryb m.in. piranii. Robimy to z dbając o najdrobniejsze szczegóły (pracujemy w restauracji z gwiazdką Michelin). Przygotowujemy włoskie drożdżowe wypieki - focaccię. Obserwujemy pracę ludzi, którzy z pasją wieczorem, tuż przed podaniem przygotowują dania.
Michał i Kamil
Pracownicy housekeepingu to niewidzialna siła, której codzienna praca jest kluczowa dla funkcjonowania obiektu noclegowego. Czysty pokój i dobrze utrzymane przestrzenie wspólne są podstawą dobrego wrażenia, które może przełożyć się na pozytywne recenzje i lojalność gości. W czasie stażu w hotelu NEWJOLIE w Rimini pod opieką bardzo miłych i pomocnych pracowników dbamy o czystość, porządek w pokojach i przestrzeniach wspólnych, kontrolujemy stan pościeli i ręczników, uzupełniamy kosmetyki. Zmieniłyśmy również wystrój restauracji hotelowej. Mamy nadzieję, że dzięki naszej pracy goście mają zapewniony komfort, dobrze czują się w swoim pokoju i podejmą decyzję o powrocie do hotelu w przyszłości.
Angelika i Weronika
Pracujemy w rodzinnej cukierni Bianchi Riccione, która mieści się w prowincji Rimini. Obecnie w czwartym pokoleniu rodziny, firma zajmuje się produkcją i sprzedażą wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W czasie naszych praktyk formujemy różnego rodzaju włoskie ciasta i ciastka m.in. kruche z nadzieniem i bez, z posypkami, francuskie z jabłkami, chleb rzemieślniczy, paluszki chlebowe i oczywiście prawdziwe włoskie Croissanty. Zdobimy przygotowywane w cukierni słodkości i przygotowujemy blachy do wypieku. Dbamy o porządek na stanowiskach pracy.
Natalia i Wiktoria
Po pracy: wycieczka do Florencji, San Marino, TRICOLORI - RIMINI AIR SHOW 2025, spacery, plaża, pizza, lody, kawa, tiramisu i piękna słoneczna pogoda, pozdrawiamy

Po raz pierwszy w naszej bibliotece znalazły się książki
Marcina Margielewskiego, który porusza w swoich książkach trudne tematy. Opisuje w swoich książkach jakie sekrety skrywają najbogatsi ludzie świata, kulisy prestiżowych hoteli. Pracę w jednym z najbogatszych linii lotniczych na świecie i koszmar stewardes. Manipulację, kłamstwa spiski najbogatszych szejków.
Kryminały - znajdziecie takie nazwiska jak Remigiusz Mróz czy Max Czornyj, którzy piszą o przerażających zbrodniach oraz kryminały z poczuciem humoru np. Aleksa Rogozińskiego czy Olgi Rudnickiej. Zachęcamy również do przeczytania książek Grahama Mastertona - nowa seria Wirus.
Literatura obyczajowa. Może znajdziesz coś dla siebie. Romans, książki o miłości, przyjaźni czy wierności. O skrywanych ludzkich tajemnicach. Księgozbiór został uzupełniony również o książki z działu science fiction, II wojna światowa oraz psychologia. Książka to dobra rozrywka, więc przyjdź do biblioteki i wybierz sobie powieść do czytania.
Zapraszamy do czytelniczej uczty nauczyciele - bibliotekarze.
PS. Książki zostały zakupione na prośbę czytelników.
Święty Krzyż i Opactwo Cystersów
15 maja wybraliśmy się na wycieczkę na Święty Krzyż oraz do Opactwa Cystersów w Wąchocku. Oba miejsca odegrały ważną rolę w historii naszego kraju zarówno w aspekcie religijnym jak i państwowym. Po bardzo ciekawym zwiedzaniu był tez czas na integrację w ogrodach Cystersów.
Kwiecień i maj w naszej bibliotece – świętujemy z czytelnikami!
Ostatnie tygodnie były dla naszej biblioteki niezwykle intensywne i pełne czytelniczych emocji.
📚 23 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Praw Autorskich i Autora. Z tej okazji zaprosiliśmy naszych czytelników do podzielenia się tytułami swoich ulubionych książek. Otrzymaliśmy wiele inspirujących odpowiedzi – to dowód na to, że literatura nadal zajmuje ważne miejsce w sercach naszych uczniów.
📖 8 maja świętowaliśmy Dzień Bibliotekarza i Bibliotek, który zapoczątkował obchody Tygodnia Bibliotek (8–15 maja). Z tej okazji przygotowaliśmy konkurs czytelniczy „Odgadnij pisarza po tytule utworu”, który spotkał się z dużym zainteresowaniem. Uczestnicy z entuzjazmem odgadywali autorów znanych dzieł, a pozytywna energia towarzyszyła nam przez cały tydzień.
Nie zabrakło również ciekawostek – w ramach akcji zaprezentowaliśmy uczniom „Rekordy Literackie w Pigułce”, czyli najciekawsze i najbardziej zaskakujące fakty ze świata książek.
Dziękujemy wszystkim, którzy aktywnie włączyli się w nasze działania. Takie chwile przypominają nam, dlaczego warto promować czytelnictwo każdego dnia!
Noc Muzeów 2025
W Muzeum im. Jacka Malczewskiego Noc Muzeów 2025 przebiegała pod hasłem „Pod niebem wielu światów".
Nasi uczniowie w roli wolontariuszy.
VIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - "Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej"
W dniach 7-9 kwietnia 2025 r. w Zabrzu odbył się VIII Ogólnopolski Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Naszą szkołę reprezentował Jakub Getler z klasy 3ka.
Pierwszego dnia uczestnicy zmierzyli się z częścią teoretyczną, sprawdzającą ich wiedzę z zakresu gastronomii. W drugim dniu przygotowywali dania: zakąskę i danie zasadnicze związane z tematem przewodnim turnieju "Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej". Po kuchennych zmaganiach uczestnicy udali się na wycieczkę do kopalni Guido.
Jakub Getler został finalistą, zajął czwarte miejsce. Jest zwolniony z części pisemnej egzaminu zawodowego. Do turnieju przygotowywały go P. M. Adamczyk i P. Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.