PLEBISCYT
Witryna lubimyczytac.pl i portal allegro ogłosiły plebiscyt na najlepszą książkę 2020 roku.
Jak głosować?
Każdy czytelnik ma do dyspozycji 13 głosów, po jednym w danej kategorii.
Aby oddać głos należy zalogować się w serwisie i pod wybraną książką / fundacją / stowarzyszeniem w danej kategorii kliknąć przycisk „Głosuję”.
Pamiętaj, w każdej kategorii możesz zagłosować tylko raz. Po zagłosowaniu nie możesz cofnąć swoich głosów.
Zachęcam do głosowania i udziału w wyzwaniach czytelniczych na rok 2021 przygotowanych przez portal lubimyctac.pl
Milena Kaniowska
Rozstrzygnięcie konkursu online
Informujemy, że została zamknięta III edycja wewnątrzszkolnego konkursu walentynkowego pt. „Miłość w literaturze”.
Brała w nim udział młodzież z całej naszej szkoły. Jury w składzie: p. Monika Stępniewska, p. Anna Durlak i p. Barbara Kotwa po sprawdzeniu nadesłanych prac wyłoniło zwycięzców:
I miejsce - Igor Tomaszewski z klasy 2OTP
II miejsce - Zuzanna Dąbrowska uczennica klasy 1GB
III miejsce – Karolina Rylska uczennica klasy 2Z
Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy.
Jesteśmy pod wrażeniem, że konkurs cieszył się tak dużym zainteresowaniem.
Zachęcamy do dalszej współpracy. Organizatorzy.
Święto nasion strączkowych - nasiona roślin strączkowych w żywieniu dietetycznym
Nasiona roślin strączkowych były obowiązkowym elementem tradycyjnej polskiej kuchni naszych przodków. W Polsce najpopularniejszymi roślinami strączkowymi są fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca, soja. Poza możliwością urozmaicenia diety i zamianą dla produktów mięsnych, spożywanie nasion roślin strączkowych niesie także wiele korzyści dla zdrowia.
Nasiona roślin strączkowych dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, który pełni szereg ważnych funkcji w organizmie: reguluje perystaltykę jelit, zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnianie, zwiększa wydzielanie z kałem kwasów żółciowych oraz cholesterolu, przez co ma zdolność do obniżania jego poziomu. Błonnik pokarmowy pomaga w walce z nadmierną masą ciała poprzez zdolność do wiązania wody, w wyniku czego daje uczucie sytości na dłużej. Ma wpływ na poprawę metabolizmu u chorych na cukrzycę przez opóźnienie wchłaniania glukozy.
Strączki są źródłem witamin z grupy B niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod i potas. Nasiona roślin strączkowych charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, są zatem polecane pacjentom z cukrzycą oraz insulinoopornością. Ponadto, mają one wysoki Indeks Sytości, dzięki czemu po ich spożyciu uczucie najedzenia utrzymuje się dłużej.
Strączki, w tym soja, są bogate w lecytynę, która wpływa korzystnie na pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz pamięć. Istnieją badania naukowe potwierdzające zmniejszone ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę, a także niektóre nowotwory wśród osób regularnie spożywających nasiona roślin strączkowych.
Rośliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka – zawierają bowiem najwięcej białka spośród wszystkich roślin uprawnych. Odpowiednie połączenie roślin strączkowych z innymi produktami spożywczymi w jadłospisie pozwala na uzyskanie białka pełnowartościowego. Mitem jest, że osoby będące na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej są pozbawione możliwości spożywania wysokiej jakości białka.
Połączenie w jednym posiłku roślin strączkowych z produktami zbożowymi, uzupełniamy skład aminokwasowego białka. Spaghetti z gotowaną soczewicą, pieczywo z pastą z ciecierzycy czy gulasz z fasoli i warzyw podany z chlebem stanowią źródła białka tak samo pełnowartościowego pod względem kompletu aminokwasów, jak białko zwierzęce. W piramidzie zdrowego żywienia rośliny strączkowe są umieszczone na tym samym piętrze co mięso, ryby i jaja. Czyli, powinny stanowić zamiennik dla mięsa i regularnie pojawiać się w jadłospisie. Mają szerokie zastosowanie kulinarne i na pewno trafią w gusta smakowe większości konsumentów, pozwalając jednocześnie na poprawę jakości diety i niosąc korzyści dla zdrowia.
KOTLECIKI Z CIECIERZYCY I KASZY JAGLANEJ
Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej; ¾ szklanki ziaren ciecierzycy; 1 cebula; 2 ząbki czosnku; przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, oregano, papryka ostra; 1 jajko, 3 łyżki otrębów; oliwa do smażenia lub pieczenia
Wykonanie: Kaszę kilkukrotnie przepłucz na sicie a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź. Moczoną uprzednio przez kilka godzin ciecierzycę ugotuj, odcedź, ostudź i zmiksuj razem z kaszą pozostawiając drobne kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na patelni i dodaj do ciecierzycy i kaszy. Dodaj jajko, przyprawy oraz otręby i wymieszaj całość. Z powstałej masy wyrób kotleciki. Usmaż je na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub wyłóż na skropioną oliwą blachę i upiecz w piekarniku na złoty kolor. Podaj z sałatką ze świeżych warzyw.
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej; 100 g pomidorów bez skórki, 3 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, sól, szczypta cukru Wykonanie: Soczewicę dokładnie opłucz kilkukrotnie pod wodą, aż woda będzie przezroczysta. Następnie wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren, dodaj szczyptę soli i gotuj około 10 minut – do miękkości soczewicy. Ugotowaną soczewicę odcedź i ostudź. Zmiksuj blenderem na pastę. W osobnym naczyniu zmiksuj ze sobą suszone pomidory, świeże pomidory bez skórki, oliwę, sok z cytryny, przyprawy. Wymieszaj ze sobą obydwie pasty. Zjedz z pieczywem pełnoziarnistym.
WEGETARIAŃSKA FASOLA PO BRETOŃSKU
Składniki: ¾ szklanki suchej białej fasoli; 100 g pomidorów bez skórki, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ¾ szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżka oliwy, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, papryka mielona, papryka mielona wędzona
Wykonanie: Dzień wcześniej wieczorem fasolę zalej wodą i mocz przez całą noc. Przed ugotowaniem odcedź i zalej świeżą wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Następnie zagotuj wodę z fasolą, po zagotowaniu przykryj pokrywką i gotuj około godziny – sprawdź, czy fasola jest już miękka. Odlej wodę i posól fasolę. Paprykę pokrój w kostkę i z grilluj na patelni, następnie odłóż na talerzyk. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj do niej pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Duś razem przez około 20 minut, po tym czasie przełóż do garnka z odcedzoną fasolą. Dodaj passatę pomidorową, papryczkę mieloną i wędzoną oraz zgrillowaną wcześniej paprykę. Podgotuj razem przez krótką chwilę i przełóż na talerz. Zjedz z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
14 luty DZIEŃ ZAKOCHANYCH
Miłość, miłość, miłość. Czym jest miłość?
Rodzaje miłości:
- bezwarunkowa miłość
- kochająca miłość
- miłość własna
- miłość rodzicielska
- trwała miłość
- zabawna miłość
- miłość bezwarunkowa
- miłość obsesyjna.
Biblioteka zaprasza do świata „pełnego miłości”. Znajdziesz tu książki, w których zakochasz się bez pamięci.
Zapraszamy również do udziału w III wewnątrzszkolnym konkursie walentynkowym pt. „Miłość w literaturze”. Regulamin znajduje się na stronie szkoły i zostanie również przesłany na librusa.
III Wewnątrzszkolny konkurs walentynkowy online pt. „Miłość w literaturze”
Regulamin
1.Cele i założenia konkursu: -
- propagowanie literatury,
- integracja ze środowiskiem szkolnym,
- uczenie rywalizacji w przyjaznej atmosferze,
- promocja czytelnictwa.
2. Czas i miejsce konkursu:
Konkurs rozpoczynamy 12.02.2021r. (piątek) godzina 12.00
Na odpowiedzi czekamy do 15.02.2021r. (poniedziałek) godzina 9.00 na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
3. Charakterystyka konkursu:
- konkurs przeznaczony jest dla wszystkich uczniów szkoły,
- każdy z uczestników konkursu odpowiada na pytania i przesyła pod wskazany wyżej adres email (wzór: pyt 1 – odp. b, pyt 2 – odp. c)
4. Zasady pracy jury:
Uczestników konkursu będzie oceniać jury konkursowe
Kryteria oceny: pod uwagę będzie brana największa liczba prawidłowych odpowiedzi i kolejność nadesłania prac.
5. Nagrody:
Organizatorzy gwarantują następujące formy nagród:
- nagrody niespodzianki,
- dyplomy i wyróżnienia dla uczestników konkursu.
6. Organizatorzy konkursu:
- organizatorami szkolnego konkursu są: Anna Durlak, Barbara Kotwa i Monika Stępniewska
- organizatorzy zastrzegają sobie prawo do publikacji materiałów zarejestrowanych podczas przebiegu konkursu na stronie internetowej szkoły,
- przystępując do konkursu, uczestnicy wyrażają zgodę na publikację ich danych osobowych [zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) oraz zgodnie z Ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 poz. 1000)] oraz wizerunku [zgodnie z art. 81 ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2017 poz. 880)] na stronie internetowej szkoły,
- przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją regulaminu konkursu przez uczestnika.
Zachęcamy do udziału w konkursie.