„Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu”
Już po raz ósmy w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn jednoosobowych z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w przeciągu 5minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów z wykorzystaniem w farszach wątróbki, kaszy jaglanej i soczewicy.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – w-ce dyrektor szkoły/ nauczyciel przedmiotów zawodowych, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była II Zastępca Prezydenta Miasta Radomia Katarzyna Kalinowska.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Restauracja Pasja, Restauracja La Spezia, Restauracja Bolek i Lolek, Karczma-Makowiec, Aaspen, Restauracja Teatralna, Restauracja Łyżka i widelec, Restauracja Beef Stek House, Zajazd Złoty Karpik, Restauracja Mela Rossa.
I miejsce
Roksana Dygas - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem
II miejsce
Mateusz Wójcik - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Sekretne pierogi w trzech odsłonach
III miejsce
Wiktoria Wołyńska - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach
Pierogowe trio
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie.
Gratulujemy organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska
Miejski Ośrodek Kultury "Amfiteatr" w Radomiu
Amfiteatr zawsze wspiera najlepsze inicjatywy 😍 Dzisiaj nasz Dyrektor Waldemar Dolecki wcielił się w rolę jurora! Na zaproszenie Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu mogliśmy rozsmakować się pierogach 🥇 Konkurs "Pasja smaków" to cykl, który rok rocznie mobilizuje uczniów szkoły do coraz śmielszych połączeń smakowych 🧡 Gratulujemy zwycięzcom!
Obchody Święta Odzyskania Niepodległości
16.11.2021 w bibliotece szkolnej odbyły się obchody Święta Odzyskania Niepodległości.
Młodzież z klasy 2 KZ, 3 GBP, 3 GAP, 4OT, 4 TZ, 4 GB, 4Z, 1CKB, 3KAP brała udział w quizach, recytacji oraz przygotowała kolaże o tematyce patriotycznej.
Zwycięscy zostali wyróżnieni nagrodami.
Konkurs recytatorski wgrała Karolina Rylska z klasy 3Z uczennica p. Barbary Kotwy.
Najlepszy kolaż wykonały uczennice z klasy 3 KP: Martyna Kołodziejczyk, Aleksandra Piasecka, Zuzanna Matulka pod opieką p. Teresy Piątek. Klasy uczestniczące w quizach przybyły do biblioteki pod opieką p. Anny Skałbani i p. Moniki Gralec.
Bardzo serdecznie dziękujemy nauczycielom, którzy zaangażowali się do współpracy.
Zwycięzcom składamy gratulacje, a pozostałym uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach Święta Niepodległości.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej. Organizatorzy nauczyciele bibliotekarze i p. Anna Skałbania
Radio od kuchni – do czego wykorzystać jajka?
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy – Marcin Getler i Mariusz Turczyk.
Radio od kuchni – buraki – tajna broń w kuchni i menu
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy – Mariusz Turczyk i Marcin Getler.
Lista szkół zakwalifikowanych do VIII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu"
Konkurs odbędzie się 18.11.2021.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)
- Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii - Patrycja Kamińska
- Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii - Artur-Eric Sikut
- Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach - Wiktoria Wołyńska
- Zespól Szkol Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - Roksana Dygas
- Zespól Szkol Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - Mateusz Wójcik
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu".
W tegorocznej edycji do dnia 21.10.2021 roku należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem pierogów wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 28.10.2021 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu. Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA NA WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik nr 3. FORMULARZ RECEPTURY „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” w 2021 r.
Zwycięzcy będą reprezentować naszą szkołę w etapie wojewódzkim konkursu, który odbędzie się 18.11.2021 r.
ODPORNOŚĆ
Codziennie mamy kontakt z bakteriami i wirusami. Nie skrzywdzą nas jeśli zadbamy o odporność. Polak przeciętnie przeziębia się 3-4 razy w roku. Jedni chorują często za to inni prawie wcale.
Oto kilka przykładów na sekret dobrej odporności.
Sekrety dobrej odporności:
- Wysypiajmy się
Naukowcy już dawno udowodnili, że osoby które śpią mniej niż 7 godzin na dobę albo często budzą się w nocy, 4 razy częściej łapią przeziębienia. - Jedzmy ciepłe śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Najlepsze śniadania to te które są na bazie płatków owsianych, owoców bakalii. Cenne są również ryby i jajka. Ado tego ciepła herbata z miodem albo sokiem malinowym. Nigdy nie wychodźmy z domu bez śniadania a będziemy chorowali znaczenie rzadziej. - Hartujmy organizm
Wystarczy codzienny spacer, na który wybierzemy się niezależnie od pogody. Dobrym pomysłem jest także jazda na rowerze. Nie rezygnujemy z aktywności na niepogodę. Wyjdźmy na dwór wystawmy się na chłód i wiatr - organizm nauczy się radzić sobie z niesprzyjającą aurą. - Pokochajmy kiszonki
Kiszone (nie kwaszone) warzywa są naturalnymi probiotykami, które doskonale wpływają na mikroflorę jelit (gdzie tworzy nie nasza odporność). Bakterie zawarte w kiszonkach chronią komórki układu odpornościowego regenerują je i wzmacniają. Dlatego jesienią i zima jak najczęściej sięgajmy po kiszone ogórki, kapustę czy bardzo smaczne kiszone buraczki.