Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów ZSSiH w Radomiu do udziału w tegorocznym Festiwalu zupy.

Do 10 marca 2021 roku należy przesłać recepturę na 5 porcji, sposób wykonania i piękne zdjęcie serwowanej zupy na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub jako wiadomość Librusa do P. Moniki Wasik (zgłoszenia jednoosobowe).

W dniu 22 marca 2021 roku wszystkie zgłoszone do konkursu zupy ukażą się na stronie internetowej szkoły.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę (każdy ma 1 głos).
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.

Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu zupy.
Organizatorzy: Halina Kutkowska Monika Wasik

To był wyjątkowy dzień, pełen wrażeń!

Tegoroczna edycja Festiwalu Zupy zaprezentowała młodym ludziom zarówno tym z ostatniej klasy gimnazjum jak i ze szkoły podstawowej bogatą ofertę edukacyjną na nowy rok szkolny 2019/2020.  Nasi uczniowie oprowadzali po pracowniach i odpowiadali na pytania związane z rekrutacją i nauką w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta.
Odwiedziło nas bardzo dużo gości, którzy oprócz oferty edukacyjnej mogli obejrzeć pokazy towarzyszące min. pokaz Zumby i fitness w wykonaniu Sylwii Sochy - utytułowanej zawodniczki w kulturystyce, bikini fitness, absolwentki naszej szkoły, a także pokazy ratownictwa w wykonaniu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Radomiu.
Były także stoiska zaprzyjaźnionych ze szkołą pracodawców, u których znajdują zatrudnienie absolwenci szkoły.

Tradycyjnie odwiedzający szkołę mogli spróbować zup przygotowanych przez zespoły składające się z dwóch uczniów i nauczyciela. O wygranej decydowały głosy publiczności. 

W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "PIĘĆ MINUT W MEKSYKU" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz Pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "ZALEWAJKA - RADOMIANKA" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz Panią Halinę Kutkowską, a trzecie "RAJSKA KAROTKA", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i Pani Monika Gralec. Zwycięzcy otrzymali karty podarunkowe do restauracji Łyżka & Widelec, mieszczącej się w Radomiu przy ulicy Żeromskiego 52. Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "NATKA I WKŁADKA", którą przygotowali Kędzierski Cezary, Jakub Senator z klasy 3 GB z wychowawcą Panią Moniką Wasik.
Wszystkim zespołom dziękujemy i gratulujemy, wszystkie zupy były wyśmienite. 

Patronem radiowym XI Festiwalu Zupy było Radio Plus Radom.

 

331
2
5
29
11
210
4
321
39
35
208
335
227
338
310
509
230
225
502
304
10
51
33
52
25
303
108
503
116
21
507
114
305
58
337
343
209
332
327
511
302
13
333
204
118
324
312
22
14
120
Previous Next Play Pause

XI Festiwal Zupy w obiektywie Jacka Świątka:

  • IMG_1260
  • IMG_1557
  • IMG_1144
  • IMG_1359
  • IMG_1632
  • IMG_1622
  • IMG_1566
  • IMG_1175
  • IMG_1192
  • IMG_1522
  • IMG_1394
  • IMG_1465
  • IMG_1648
  • IMG_1470
  • IMG_1680
  • IMG_1202
  • IMG_1240
  • IMG_1371
  • IMG_1467
  • IMG_1582
  • IMG_1265
  • IMG_1480
  • IMG_1532
  • IMG_1658
  • IMG_1102
  • IMG_1242
  • IMG_1168
  • IMG_1386
  • IMG_1292
  • IMG_1345

IMG_1138
IMG_1554
IMG_1545
IMG_1365
IMG_1534
IMG_1677
IMG_1550
IMG_1729
IMG_1691
IMG_1157
IMG_1154
IMG_1269
IMG_1422
IMG_1302
IMG_1722
IMG_1426
IMG_1538
IMG_1733
IMG_1468
IMG_1381
IMG_1559
IMG_1299
IMG_1606
IMG_1736
IMG_1657
IMG_1455
IMG_1258
IMG_1738
IMG_1434
IMG_1335
IMG_1139
IMG_1341
IMG_1433
IMG_1503
IMG_1721
IMG_1357
IMG_1093
IMG_1129
IMG_1254
IMG_1529
IMG_1400
IMG_1206
IMG_1158
IMG_1429
IMG_1304
IMG_1737
IMG_1453
IMG_1178
IMG_1614
IMG_1464

 

W tym roku zupy gotują zespoły mieszane - uczniowie i nauczyciel.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować będzie można elektronicznie
– za pomocą poniższego formularza w piątek, 22 marca w godzinach 11.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

4 porcje

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule szalotki 
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne

Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.

Wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, I love Ameryka, mazurski szkwał zemsta karczmarza, orkiestra dęta, deja va poniedziałku to zupy których możecie spróbować w czasie tegorocznego JUBILEUSZOWEGO X FESTIWALU ZUPY.
UWAGA, w tym roku zupy gotują nauczyciele.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować można elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w piątek, 13 kwietnia w godzinach 11.00-15.00. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

DYREKCJA, NAUCZYCIELE I UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU ZAPRASZAJĄ NA JUBILEUSZOWY X FESTIWAL ZUPY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ W PIĄTEK 13 KWIETNIA 2018 ROKU W GODZINACH 10.30-16.00 W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY PRZY UL. ŚWIĘTEGO BRATA ALBERTA 1 /dawniej ARMII LUDOWEJ 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.

Ze względu na szczególny charakter imprezy przewidziane zostały liczne atrakcje:

  • zupy gotowane i serwowane przez nauczycieli,
  • tematyczne, wystawiane przez uczniów przedstawienia,
  • prezentacje kształconych w szkole zawodów.

Gwarantujemy miłą, serdeczną atmosferę i dobra zabawę.

Patronat Medialny: Radio Plus Radom

Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:

  • 13 kwietnia 2018 r. /piątek/ godz. 10.30-16.00 w czasie FESTIWALU ZUPY
  • 14 kwietnia 2018 r. /sobota/ godz. 9.00-13.00

POPRZEDNIE FESTIWALE W OBIEKTYWIE 

16
1112
9
21
6
14
4
2
8
20
5
18
27
88810
88811
17
19
13
15
11112
3
24
26
25
7
12
8881
1117
23
28
22

fot. wuefista Jacek

Back to top