IV miejsce w wojewódzkim Konkursie BHP
W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.
Amelia Drela zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.
"Spaβ mit Backen - Mein Ostergebӓck"
Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarno-językowym uczniów szkół podstawowych.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu w pliku PDF fotorelacji uwieczniającej poszczególne etapy przygotowania ulubionego wypieku wielkanocnego. Fotorelacja powinna zawierać opis składników oraz opis wykonania (na poziomie klasy 7 i 8 szkoły podstawowej). Językiem pracy jest język niemiecki.
Prace konkursowe w formie elektronicznej należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., wpisując w tytule konkurs wielkanocny oraz nazwę szkoły
Prace przesyła nauczyciel (opiekun grupy) w imieniu uczniów.
Na dole pracy podpisujemy imię, nazwisko, wiek uczniów, imię i nazwisko opiekuna ucznia oraz nazwę szkoły.
Obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH
1 marca w bibliotece szkolnej odbyły się obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH.
Uczniowie oglądali film pt. „Przystanek Historia - Żołnierze Wyklęci", a następnie uczestniczyli w konkursie.
W obchodach brała udział młodzież z klasy: 1 OT, 1 OTK, 1 Z, 1 H, 1 GB, 1 KA, 2KZ, 2 GCH, 3 GA, 3CKP, 4 H, 5 HP, 5 ZP, 5 GBP i 5 OTP. Młodzież była pod opieką p. A. Maciejewskiej-Pawłowskiej, p. B. Kotwy, p. K. Kuca. Uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZYWYKLĘTYCH.
Panu Michałowi Borodziukowi i p. Ani Skałbani bardzo dziękujemy za ciekawy wstęp i rys historyczny.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy: nauczyciele bibliotekarze i p. Michał Borodziuk
CO SŁYCHAĆ NA SZKOLNYM Tik Toku i Instagramie? :)
Uczeń jest 10/10 ale ... |
📣Mistrzostwa Radomia w piłce siatkowej dziewcząt 📣
OJ Działo się.... udział 16 drużyn w Mistrzostwach Radomia 😉
🔥Klasyfikacja końcowa:
👏 I miejsce 🥇IV LO
II miejsce 🥈 III LO
III miejsce 🥉 Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich 👏
IV miejsce 🏅 💙 12 Liceum
💛 Gratulacje dla wszystkich drużyn, które brały udział w Mistrzostwach Radomia
PS🏐...
💪💪💪p Podziękowania dla Biura Sportu i Turystyki UM w Radomiu.
.. SZS w Radomiu... Dyrekcji💙 12 Liceum💛... Młodzieży 💙12 LO💛... i Nauczycielom Wychowania Fizycznego ... w 💙 12 Liceum 💛 za organizację zawodów
Targi Expo Sweet w Warszawie
W dniu 28 lutego 2024 roku uczniowie klas 3GbZ, 3ckb, 2ckp uczestniczyli w Targach Expo Sweet w Warszawie. Uczniowie naszej szkoły podziwiali piękne rzeźby i eksponaty wykonane przez mistrzów cukiernictwa. Na targach prezentowane były nowoczesne wyroby piekarskie i cukiernicze oraz surowce, półprodukty, sprzęt, maszyny i urządzenia. Można było również degustować lody, pieczywo i desery.
MISTRZ ORTOGRAFII
27 lutego w bibliotece szkolnej odbył się II etap wewnątrzszkolnego konkursu ortograficznego o tytuł MISTRZA ORTOGRAFII.
Oto najlepsi uczniowie:
I miejsce - Damian Głowacki klasa 5OTP
II miejsce - ex aequo - Dawid Jedynak klasa 5GAK i Katarzyna Łęcka klasa 2C
III miejsce - Mikołaj Gajos klasa 5OTP
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział oraz życzymy powodzenia w dalszym przyswajaniu zasad ortograficznych.
Uczniom, którzy uplasowali się na czołowych miejscach, gratulujemy doskonałej znajomości ortografii.
REKRUTACJA 2024/2025
REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
odbywa się poprzez stronę: naborpg.oswiatawradomiu.pl
Wniosek wraz z dokumentami należy dostarczyć do szkoły pierwszego wyboru
REKRUTACJA DO BRANŻOWEJ SZKOŁY II STOPNIA zasady + harmonogram
Oferta edukacyjna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu dla klasy pierwszej na rok szkolny 2023/2024
TECHNIKUM - 5 letnie
technik hotelarstwa - 1 oddział
technik organizacji turystyki - 1 oddział
technik żywienia i usług gastronomicznych - 2 oddziały
technik technologii żywności - 0,5 oddziału
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
technik technologii żywności - 0,5 oddziału - praktyka u pracodawcy
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
technik usług kelnerskich - 1 oddział
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - 3 letnia
cukiernik - 1 oddział
kucharz - 1 oddział
klasa wielozawodowa (praktyka u pracodawcy) - kucharz, piekarz, cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (uczeń kształci się w jednym z wymienionych zawodów) - 1 oddział
Szkoła branżowa II stopnia - 2 letnia
technik żywienia i usług gastronomicznych - 1 oddział
technik technologii żywności - 1 oddział
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych technikum będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: chemia, geografia, biologia, fizyka.
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych branżowej szkoły I stopnia będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: biologia, fizyka, chemia, historia, wos, geografia, informatyka.
Punkty będą przeliczane według następujących zasad, za oceny wyrażone w stopniu:
celującym – przyznaje się po 18 punktów;
bardzo dobrym – przyznaje się po 17 punktów;
dobrym – przyznaje się po 14 punktów;
dostatecznym – przyznaje się po 8 punktów;
dopuszczającym – przyznaje się po 2 punkty.
Sposób przeliczania na punkty osiągnięć: rozporządzenie MEN [plik pdf]
Badania Uczniów/Studentów/Doktorantów (informacje)
Wykaz wykonujących badania uczniów na ternie Województwa Mazowieckiego w 2022 r.
Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych - przewodnik dla Rodziców